Dat zegt de American Academy of Pediatrics (AAP) in een nieuw rapport.

Gangbare praktijk leidt tot resistentie
In de VS is het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar voor gezonde dieren een gangbare praktijk. Die wijdverspreide toepassing zorgt er voor dat er steeds meer bacteriën resistent worden tegen de gebruikte antibiotica. Volgens het rapport van de AAP is 60% van de antibiotica die ingezet worden in de dierhouderij ook belangrijk voor de behandeling van bacteriële infecties bij de mens. De AAP benadrukt dat het belangrijk is om antibiotica uitsluitend te gebruiken voor het behandelen van zieke mensen. Vooral kinderen die met een resistente bacterie besmet raken, zijn moeilijk te genezen.

Elk jaar lopen meer dan 2 miljoen Amerikanen een besmetting op met een resistente bacterie. Het merendeel van de infecties doet zich voor bij kinderen jonger dan 5 jaar.
Genezing moeilijker
Elk jaar lopen meer dan 2 miljoen Amerikanen een besmetting op met een resistente bacterie. Het merendeel van de infecties doet zich voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Kinderen lopen de besmetting met resistente bacteriën op door direct contact met dieren en als ze producten eten die met bacteriën van de dieren besmet zijn. Verreweg de meeste kinderen of volwassenen worden niet ziek van dit contact. Voor degenen die wel ziek worden, is het vrijwel altijd een ernstig probleem, schrijft Live Science. Per jaar overlijden 23.000 Amerikanen aan een besmetting met een resistentie bacterie, die zich niet laat behandelen. Kinderen met een zwak immuunsysteem door chemotherapie of een immuundeficiëntie, zijn extra kwetsbaar voor infecties en bij hen is de behandeling nog moeilijker.

Alleen voor zieke dieren
“Net als mensen, moeten dieren geschikte antibiotica toegediend krijgen bij bacteriële infecties”, zegt hoofdauteur Jerome A. Paulson, “maar het willekeurige gebruik zonder recept of inbreng van de veearts, brengt de gezondheid van kinderen in gevaar”.

Fotocredits: 'Fletchers Farm cow by Lynne Graves', Massachusetts Office of Travel & Tourism
Dit artikel afdrukken