Gangbare praktijk leidt tot resistentie
In de VS is het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar voor gezonde dieren een gangbare praktijk. Die wijdverspreide toepassing zorgt er voor dat er steeds meer bacteriën resistent worden tegen de gebruikte antibiotica. Volgens het rapport van de AAP is 60% van de antibiotica die ingezet worden in de dierhouderij ook belangrijk voor de behandeling van bacteriële infecties bij de mens. De AAP benadrukt dat het belangrijk is om antibiotica uitsluitend te gebruiken voor het behandelen van zieke mensen. Vooral kinderen die met een resistente bacterie besmet raken, zijn moeilijk te genezen.
Elk jaar lopen meer dan 2 miljoen Amerikanen een besmetting op met een resistente bacterie. Het merendeel van de infecties doet zich voor bij kinderen jonger dan 5 jaar.Genezing moeilijker
Elk jaar lopen meer dan 2 miljoen Amerikanen een besmetting op met een resistente bacterie. Het merendeel van de infecties doet zich voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Kinderen lopen de besmetting met resistente bacteriën op door direct contact met dieren en als ze producten eten die met bacteriën van de dieren besmet zijn. Verreweg de meeste kinderen of volwassenen worden niet ziek van dit contact. Voor degenen die wel ziek worden, is het vrijwel altijd een ernstig probleem, schrijft Live Science. Per jaar overlijden 23.000 Amerikanen aan een besmetting met een resistentie bacterie, die zich niet laat behandelen. Kinderen met een zwak immuunsysteem door chemotherapie of een immuundeficiëntie, zijn extra kwetsbaar voor infecties en bij hen is de behandeling nog moeilijker.
Alleen voor zieke dieren
“Net als mensen, moeten dieren geschikte antibiotica toegediend krijgen bij bacteriële infecties”, zegt hoofdauteur Jerome A. Paulson, “maar het willekeurige gebruik zonder recept of inbreng van de veearts, brengt de gezondheid van kinderen in gevaar”.
Fotocredits: 'Fletchers Farm cow by Lynne Graves', Massachusetts Office of Travel & Tourism
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gelukkig is de NL veehouder zich als voorloper in de wereld al een aantal jaren zeer bewust van de gevaren van overmatig antibiotica gebruik met betrekking tot resistentie.
De NL veehouderij heeft de laatste jaren dan ook als enige land ter wereld een enorme reductie van het gebruik gerealiseerd.
Dat is ook de reden dat de consument massaal voor het NL product kiest.
De resistente bacteriën die het gevolg zijn van overmatig antibioticagebruik bij dieren zijn ons allen terecht een grote zorg, maar wat we ook niet moeten vergeten is het blijvende verwoestende effect van medicinale antibiotica op de diversiteit van de darmflora. De verslechterde en verarmde samenstelling van de darmbacteriën is vermoedelijk een factor in de obesitasepidemie van de laatste decennia. Neem alleen een antibioticakuur als het niet anders kan, is daarom het devies. In Nederland is het menselijke antibioticagebruik gelukkig mondiaal gezien vrij laag. Een gestage toevoer van restjes antibiotica uit vlees over de jaren is helaas wel een wezenlijk gevaar.
Bij runderen in NL moet iedere behandeling met antibiotica op oornummer, soort medicijnen en datum bijgehouden worden. Bij controle van Nvwa val je dus direct door de mand als je runderen laat slachten binnen de wettelijke vastgestelde wachttijden.
Antibiotica mag trouwens alleen door dierenarts voorgeschreven worden en vaak ook alleen door dierenarts toegediend worden.
@ Huib (#2) en Dick (#4): Niets is ondenkbaar, maar de wachttijden zijn juist bedoeld om te voorkomen dat vlees of melk met (resten van) antibiotica in de voedselketen terecht komt. Disclaimer: nulrisico bestaat niet; onwetendheid en kwaadwillendheid zijn overal en de combinatie van die twee is het ergste :)
@Huib en @Jarno, over het antibioticagebruik in de Nederlandse dierhouderij rapporteert de Autoriteit Diergeneesmiddelen.