De slachtoffers van de Q-koortsepidemie kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming van maximaal €15.000. Het kabinet stelt €14,5 miljoen beschikbaar als 'gebaar van erkenning’, schrijft De Volkskrant. Patiënten met de diagnose chronische Q-koorts, Q-koorts­vermoeidheids­syndroom (QVS) of met een vergelijkbaar ziektebeeld, én hun nabestaanden, kunnen aanspraak maken op de tegemoetkoming.

Volgens Bert Brunninkhuis, voorzitter van patiënten- en belangenbehartigingsvereniging Q-uestion, is het bedrag onvoldoende. Zo'n 300 Q-koortspatiënten spanden eerder een rechtszaak aan tegen de overheid wegens wanbeleid en slechte voorlichting. Ze kregen in eerste instantie ongelijk maar zetten een eventuele beroepszaak in de ijskast in afwachting van de nu bekend gemaakte schaderegeling. Volgens Brunninkhuis is met de overheid afgesproken dat het accepteren van de schadevergoeding geen 'finale kwijting' betekent.

De Q-koortsuitbraak duurde van 2007 tot 2010 en maakte vooral in het zuiden van het land veel slachtoffers; in totaal zouden er 74 mensen zijn overleden aan Q-koorts. Melkgeiten (en melkschapen) zijn de bron van de ziekte; tegenwoordig is vaccinatie verplicht. In 2018 zijn bij het RIVM nog altijd 13 gevallen van Q-koorts bij mensen gemeld.

de Volkskrant - Schaderegeling voor Q-koortspatiënten als ?gebaar van erkenning?
  • Deel
Druk af