Barry Callebaut claimde bij het inmiddels beruchte Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies van de European Food Safety Authority (EFSA) dat cacao flavanolen een normale bloedcirculatie ondersteunen. De claim ging vergezeld van recent wetenschappelijk bewijs op basis van de nodige onderzoeken.

Het DPNA concludeerde dat er een causaal verband kan worden vastgesteld tussen de consumptie van cacao flavanolen en het in stand houden van een goede bloedcirculatie. Om het geclaimde gezondheidseffect te bereiken zou een verder gezonde volwassene 2,5 gram cacaopoeder met een hoge flavanolconcentratie of 10 gram hoog-flavanolhoudende pure chocolade moeten eten. Dit zijn hoeveelheden die prima in een gebalanceerd eetpatroon passen. De gezondheidsclaim geldt dan ook alle bevolkingsgroepen.

Barry Callebaut is het eerste bedrijf binnen de EU dat een positieve 'Scientific Opinion' krijgt met betrekking tot een gezondheidsclaim voor cacao flavanolen. Als de Europese Commissie de claim verder goedkeurt, mag Barry Callebaut gedurende 5 jaar de claim binnen de EU gebruiken. De afnemers van Callebaut's hoog-flavanolhoudende chocolade mogen dat dan op hun producten en verpakkingen zetten, waarmee ze zich kunnen onderscheiden en dus concurrentievoordeel kunnen creëren. Callebaut voorziet aantrekkelijke toepassingen in chocoladedrankjes, repen en koekjes.

Bron: persbericht Barry Callebaut
Fotocredits: website Barry Callebaut
Dit artikel afdrukken