De populatie blauwe vinvissen voor de kust van Californië is, na jaren van vangstverbod en zorgvuldig beheer, nagenoeg compleet hersteld. Wetenschappers van de Universiteit van Washington schatten de populatie op 2.200 exemplaren, dat is 97% van het historische bestand. Van 1905 tot 1971 werden de blauwe vinvissen - het grootste zoogdier op aarde - intensief bejaard. Op basis van o.a. tot voor kort geheime Russische walvisvaartgegevens is nu becijferd dat er in die jaren 3.400 vinvissen zijn gevangen.

Aanvaringen
Toch gaan er nog altijd teveel blauwe vinvissen dood langs de Amerikaanse westkust, zeggen de onderzoekers op Reuters. Dat komt doordat er jaarlijks minstens 11 vinvissen ten slachtoffer vallen aan aanvaringen in het scheepsverkeer (en dan is nog niet bekend hoeveel aanvaringen onopgemerkt blijven). Volgens de U.S. Marine Mammal Protection Act zouden dat er maar 3,1 per jaar mogen zijn.

Dat alles neemt niet weg dat de Californische blauwe vinvispopulatie de enige walvissenpopulatie is waarvan nu bekend is dat zij zich volledig hersteld heeft van de walvisjacht. Voor elders rondzwemmende populaties, zoals bij Antarctica, is dat helaas niet het geval. De Morgen meldt dat het aantal van die blauwe vinvissen tot op 1% van hun historisch bekende niveau is geslonken.

Fotocredits: 'Blue whale tail deep dive', Claire
Dit artikel afdrukken