De Russische president Poetin noemde donderdag de sancties die het westen genomen heeft 'utter silliness'. Hij deed die uitspraak tijdens een groot investeerdersforum in Moskou. Volgens Poetin leiden de sancties er alleen maar toe dat Rusland de banden met landen als China, India en Latijns-Amerika nauwer kan aanhalen en andere landen de kans krijgen in de Russische markt uit te breiden. Het Westen schiet er mee in zijn eigen voet want het zijn juist de westerse bedrijven die het hardst getroffen worden door de sancties.

Sancties en tegensancties
De VS, EU, Canada, Noorwegen en Australië hebben de sancties ingesteld om Rusland op de vingers te tikken over het gevoerde beleid in de Oekraïne-crisis. Rusland reageerde begin augustus door het instellen van een importstop op agrarische producten uit de genoemde landen. Poetin noemde de westerse sancties in strijd met de basisprincipes van de Wereldhandelsorganisatie WTO en schadelijk voor de mondiale economie.

Staatssteun voor getroffen Russische sectoren en bedrijven
Rusland neemt de situatie 'kalmpjes' op, aldus Poetin. Wel erkende hij dat de importstop tot een stijgende inflatie leidt. Naar verwachting zal deze op 8% uitkomen dit jaar. Hij beloofde dat bedrijven en sectoren die in de problemen gaan komen door de sancties op steun van de staat kunnen rekenen. Al zal de staat daarbij 'voorzichtig manoeuvreren teneinde de financiële gezondheid van het land niet te ondermijnen', schrijft ABC News.

Fotocredits: Vladimir Poetin, Global Panorama
Dit artikel afdrukken