In een lang interview dat te lezen valt op de site van het Russisch persbureau Itar-TASS zegt president Vladimir Poetin dat hij niet van plan is zich terug te trekken achter een nieuw IJzeren Gordijn.

In het vraaggesprek maakt hij duidelijk dat Rusland geen gesloten economie meer kan zijn. Tevens zegt hij dat de Westerse sancties tegen zijn land op langere termijn, niet alleen Rusland, maar ook het Westen zullen schaden. Dat schrijft Reuters.

"Sterk omdat Rusland gelijk heeft"
De beelden die Poetin oproept corresponderen met de kritiek die de oude wereldleiders die een einde maakten aan de Koude Oorlog recent naar buiten brachten. Het Westen heeft Rusland na de val van de Muur onder voet gelopen. Poetin corrigeert dat en moet daarin serieus worden genomen, zeggen zij.

Het Westen lijkt daar niet naar te willen luisteren; de VS rommelde de EU in de sanctie-oorlog tegen Rusland. Het Westerse blok bleek recent Poetin de volle schuld te blijven geven voor de ontstane crisis. Poetin houdt echter voet bij stuk en eist meer respect voor de belangen van Rusland in het interview, dat de titel draagt 'We zijn sterk omdat we gelijk hebben'.

Europese landbouw zit met gevolgen
Onderwijl voelt de Europese landbouw de gevolgen van de Russische tegensancties dagelijks. Zonder ingrijpen - wat de EU niet zal doen - hebben verschillende sectoren in de landbouw te maken met onoplosbare overproductie, hoge kosten en te lage verkoopprijzen. Bij ongewijzigd beleid zal de markt zorgen voor de nodige faillissementen en - mogelijk - onvoldoende absorptie van de vrijkomende capaciteit door de overlevers. Boeren klagen en verwijten de EU niets te doen.
Toch is er wat hoop omdat bijvoorbeeld de varkenssector toch wegen vond om zijn vlees elders in de wereld af te zetten. Het hervatten van een gezonde en gelijkwaardiger relatie met Rusland zou echter aanmerkelijk gunstiger zijn voor zowel de ontwikkelingen van de economie als van de relatie met onze directe en grote Oosterbuur.

Poeting geeft in het interview aan open te staan voor gesprek, maar uitsluitend vanuit de erkenning van het respect dat hij Rusland vindt verdienen. Hij zal niet accepteren dat het Westen zijn land nogmaals financieel onder de voet loopt. Onderwijl werkt hij rustig door aan het opbouwen van een netwerk met andere wereldmachten om de VS, Australië en de EU heen.

Fotocredits: Vladimir Poetin, the global panorama
Dit artikel afdrukken