De eerste recyclebare kaasverpakking komt van de hand van FrieslandCampina. De producent presenteerde op 31 oktober zijn nieuwe verpakking onder het motto ‘pLESStic’. Naar eigen zeggen realiseert de zuivelmultinational met zijn nieuwe verpakking ‘een plasticreductie van 30% voor zijn meest verkochte kaasverpakking in Europa’.
Patrick van Baal, Global Director Packaging Development bij FrieslandCampina: “De meeste kaasverpakkingen zijn gemaakt van verschillende soorten plastic, waardoor ze niet gerecycled kunnen worden. Daar hebben we nu een oplossing voor.” FrieslandCampina maakt zijn nieuwe verpakkingen met polypropyleen. Van Baal: “een materiaal dat goed gescheiden en gerecycled kan worden en bruikbaar is voor een nieuw leven als bijvoorbeeld stofzuiger.”
Het doel van FrieslandCampina is om 100% circulaire verpakkingen voor alle kaas te gebruiken. Het bedrijf heeft hiervoor twee subdoelen: de kaasverpakkingen dienen 100% recyclebaar te zijn en de kaasverpakkingen dienen gemaakt te worden van 100% gerecycled materiaal. Het eerste subdoel moet in 2025 gerealiseerd worden.
RFC - FrieslandCampina introduceert recyclebare kaasverpakking - FrieslandCampina
Patrick van Baal, Global Director Packaging Development bij FrieslandCampina: “De meeste kaasverpakkingen zijn gemaakt van verschillende soorten plastic, waardoor ze niet gerecycled kunnen worden. Daar hebben we nu een oplossing voor.” FrieslandCampina maakt zijn nieuwe verpakkingen met polypropyleen. Van Baal: “een materiaal dat goed gescheiden en gerecycled kan worden en bruikbaar is voor een nieuw leven als bijvoorbeeld stofzuiger.”
Het doel van FrieslandCampina is om 100% circulaire verpakkingen voor alle kaas te gebruiken. Het bedrijf heeft hiervoor twee subdoelen: de kaasverpakkingen dienen 100% recyclebaar te zijn en de kaasverpakkingen dienen gemaakt te worden van 100% gerecycled materiaal. Het eerste subdoel moet in 2025 gerealiseerd worden.
Ja jongens, in mij spreekt de emigrant. Ik heb destijds zelf twee kaasschaafjes meegebracht, wijs geworden uit eerdere kortstondige ervaringen. Kaas kom je nu overal ter wereld tegen, maar geen kaasspeciaalzaken of afdelingen in de supermarkt. Alles in stukjes of plakjes in plastic, en hele kazen in geen velden of wegen. Jullie hebben de keuze, geweldig, maar er zijn nog tientallen miljoenen liefhebbers die dat niet hebben...
Harry #2, Ik ben erg verwend in Frankrijk waar op markten meestal enkele 'laiterie' (zuivel) kramen staan. Ook de grote supermarkten hebben naast een beperkte hoeveelheid voorverpakte kaas vaak veel meer soorten op de vers afdeling waar de kaas van het stuk wordt afgesneden, of in z'n geheel wordt verkocht zoals de kleine 'tommes' uit de bergstreken. Kaas koop je en eet je op het moment dat hij door rijping de juiste smaak en structuur heeft bereikt. Op dat moment wordt hij in de handel gebracht, die hem op tijd weer moet verkopen, anders droogt ie uit. In Nederland worden de kazen vaak (meestal?) van een extra kunstkorst voorzien tegen uitdroging en beschadiging. De meeste jonge harde Franse kazen laten zich niet in plastic verpakken. Zo wordt de korst van een stuk kaas die onder conserverende atmosfeer in plastic wordt verpakt papperig, kleverig, slijmerig, zoals o.a. Comté.
#2 Harry,
Bij AH kun je nog wel eens kiezen voor onverpakte kaas. Waar ze dit vervolgens dan in verpakken zou ik niet weten. Wij kopen kaas bij een Vers In G-zaak en die verpakt stukken kaas in kaaspapier. Hij heeft geen apparaat voor plakjes, maar gelukkig bestaat er nog zoiets als een kaasschaaf.
Alleen jammer dat één zo'n kaas zo groot is Joep. Dus wat doe je dan met stukjes of plakjes?
Kaaskorst is nog beter, je kunt er de kaas zelfs jaren in laten rijpen, en is nog eetbaar ook.