Dat ontdekten Zweedse onderzoekers. De plastic-eters blijven kleiner en zijn langzamer. Ook vallen ze sneller ten prooi aan andere dieren.

De onderzoekers lieten jonge baarzen opgroeien in drie aquaria met verschillende hoeveelheden microplastics. Eén aquarium bevatte schoon water zonder microplastics. Een ander aquarium had een microplastic-concentratie die overeenkwam met het gemiddelde in de oceaan. Het derde aquarium had een hoger dan gemiddelde concentratie microplastic.

Voorkeur voor plastic
Het onderzoeksteam was verrast door de voorkeur voor plastic boven gewoon voedsel. “Alle vissen hadden toegang tot zoöplankton (hun natuurlijke voeding) en toch aten ze vooral microplastics in de twee aquaria met microplastics. Het lijkt daarom dat er een chemische of fysieke reden moet zijn waardoor het microplastic hun voorkeur heeft” zegt hoofdauteur dr. Oona Lonnstedt. Waarom de jonge vissen er precies voorkeur voor hebben is de onderzoekers nog niet duidelijk.

Daarnaast bleken de jonge baarzen in de aquaria met plastic kleiner en langzamer en vielen ze sneller ten prooi aan predatoren dan jonge baarzen die opgroeiden in schoon water.

Autobanden blijken bijvoorbeeld verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de plastic vervuiling
Lichaamsverzorgingsproducten een van de oorzaken
Jaarlijks belandt naar schatting 8 miljoen ton aan plastic in de oceaan. Hoogleraar Peter Eklöv vertelde Fast Co.Exist: “We kunnen dit probleem op verschillende manieren aanpakken. Te starten met het verbieden van het verwerken van microplastics in lichaamsverzorgingsproducten."
Daarnaast, zegt Eklöv, moeten we beter begrijpen waar de plasticvervuiling vandaan komt. Autobanden blijken bijvoorbeeld verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de plasticvervuiling.

Verbod op microplastics
In de Verenigde Staten geldt er per 2017 een verbod op het gebruik van plastic micro-beads in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten. De BBC meldt dat Engeland heeft toegezegd dat als de EU niet met een algemene aanpak komt, het land microplastics unilateraal wil verbieden.
Dit artikel afdrukken