Een Britse kledingketen, Debenhams, besloot met ingang van dit jaar 'realistische' etalagepoppen neer te zetten. De poppen hebben een (Britse) maat 16 (bij ons 44), waar de normale poppen een maatje 10 vertonen. De keten kreeg lof toegezwaaid van shoppers en parlementsleden omdat ze zo lekker waarheidsgetrouw zijn en shoppers niet met een minderwaardigheidscomplex opzadelen.

De Britse Gezondheidsraad is beduidend minder te spreken over het initiatief. Dame Sally Davies, de Britse Chief Medical Officer vreest dat de Britse samenleving, die qua overgewicht en obesitas voorop loopt in Europa, 'overgewicht gaat normaliseren’. Dat is niet goed, want overgewicht en obesitas brengen ernstige gezondheidsrisico's met zich mee, schrijft De Standaard.

Volgens Dame Sally zijn er al meer signalen die op zo'n normalisering wijzen: zo is er sprake van 'size inflation' (een maatje 38 van nu is groter dan van 20 jaar geleden). Ook het plaatsen van afbeeldingen van ernstig obese mensen bij artikelen over overgewicht leidt tot gewenning, en dat terwijl die foto's nu juist niet representatief zijn.
Dit artikel afdrukken