Dit weekend worden 7 corona-apps onderworpen aan een publieke test. Dat schrijft de Rijksoverheid. De teams achter deze apps worden door wetenschappers en experts beproefd en bevraagd. Ook consumenten kunnen hun vragen en suggesties mailen.

Op 6 april jl. vroeg het Outbreak Management Team(OMT) om digitale oplossingen die de GGD moeten helpen om contacten van coronapatiënten sneller en beter op te kunnen sporen. Het OMT kreeg 700 reacties, 63 daarvan maakten een reële kans. Experts selecteerden vandaag 7 apps die dit weekend mogen meedoen aan de ‘appathon’.

De ‘appathon’ stelt de teams achter de 7 geselecteerde corona-apps in staat om hun app zo goed mogelijk te laten aansluiten op het bron- en contactonderzoek van de GGD. De app moet het onderzoek van de GGD ondersteunen door te signaleren of een gebruiker in de buurt is geweest van een besmette gebruiker. Vervolgens moet de app het makkelijker maken om vanuit huis contact te houden met de dokter.

Op basis van de adviezen van experts, het publiek en de Autoriteit Persoonsgegevens wordt volgende week bekendgemaakt of en hoe apps kunnen bijdragen aan het werk van de GGD en of zij veilig en vertrouwd kunnen worden ingezet bij corona-onderzoek.

De app is beladen vanwege de privacygevoeligheid. Vandaar vermoedelijk de gevraagde openbare betrokkenheid. De vraag die gesteld moet worden: welke eisen moeten aan een dergelijk openbaar proces gesteld worden om de publiek gewenste app op te leveren?
Rijksoverheid - Zeven apps doen mee aan publieke test komend weekend
Reageer
  • Deel
Druk af