“We spelen met vuur”, zegt hoogleraar Sake de Vlas in Trouw. Het versoepelen van de coronamaatregelen is een balanceeract. Andere experts noemen het 'een beetje pokeren' in het Algemeen Dagblad.

Op 1 juni gaan de terrassen weer open, start het openbaar vervoer zijn normale dienstregeling en mogen restaurants, cafés en bioscopen weer beperkte groepen gasten ontvangen. Experts verwachten dat ongeveer 3 weken na deze heropeningen het aantal besmettingen weer zal stijgen. Immunoloog Ger Rijkers, hoogleraar aan het University College Roosevelt in Middelburg vreest voor de situatie die dan ontstaat: “Als het aantal besmettingen hierdoor weer flink gaat stijgen, zal het heel lastig zijn om mensen weer terug in hun hok te krijgen. Zeker midden in de zomer.”

Deze situatie lijkt voor Nederland nog ver weg, maar is in Zuid-Korea al realiteit. Een besmette feestganger in een nachtclub in Seoul heeft daar ten minste 15 nieuwe coronagevallen veroorzaakt. De maatregelen zijn daar weer aangescherpt. Ook in delen van China laait het aantal besmettingen ineens op. In Europa meldde Duitsland eergister dat het besmettingsgetal weer was gestegen tot boven 1.

Naast de angst voor een tweede golf klinkt vanuit de samenleving juist ook de roep om versoepeling van de maatregelen. Mensen zijn het binnenzitten beu en willen weer naar buiten en doen dat ook; Rijkswaterstaat bevestigt meer drukte op de wegen. Ondanks de versoepeling blijft voorzichtigheid geboden, dat benadrukt ook Nederlands topvirologe Marion Koopmans: “We moeten écht goed de vinger aan de pols houden. De voorwaarde dat versoepeling niet doorgaat als mensen zich niet aan de gedragsadviezen houden, is ontzettend belangrijk.”

Als Nederlanders zich niet aan de gestelde maatregelen houden, zullen we dat bekopen met meer coronadoden óf een strengere en verlengde lockdown. Dat laatste is dodelijk voor de economie én het voedselsysteem dat nu al kraakt onder het vlees, de zuivel, de aardappelen en groenten die door de lange wereldwijde ketens niet meer op hun plaats van bestemming kunnen komen of geen markt meer hebben omdat restaurants nauwelijks omzet draaien. Bestuurder Philip Lane van de Europese Centrale Bank sprak vandaag de hoop uit dat de EU na de zomer uit haar economische dal weer opkrabbelt. In de VS met zijn beperkte sociale vangnetten is inmiddels zichtbaar hoe groot de ravage van slechts 2 maanden lockdown is: 33 miljoen werklozen (ruim een vijfde van alle banen), miljoenen op de boerderij gedode dieren die niet meer geslacht kunnen en nog veel meer op het land geloosde melk die niet opgehaald wordt door de melkfabriek.
In de EU is die situatie minder nijpend omdat we socialer en beter georganiseerd zijn om klappen op te vangen. Maar heel lang houdt ook de EU een stilstaande economie niet vol. De uitdaging is dus inderdaad het publiek te laten gehoorzamen en er het beste van te hopen.
Dit artikel afdrukken