Het heeft 150 jaar geduurd, maar in 2018 keerde de wolf weer terug naar Nederland. Van de 10 wolven die ons land dit jaar bezochten, zijn er 3 gebleven; 2 vrouwtjes op de Veluwe en 1 in Drenthe en Overijssel.

Als ze nog een paar weken in ons land blijven kunnen we volgens de Volkskrant spreken van officiële vestiging. Dan zijn ze de Veluwse wolven namelijk precies een half jaar in één gebied gevestigd. Komt er een mannetje bij, dan hebben we binnenkort misschien ook jonge wolfjes die in Nederland geboren en getogen zijn. De huidige wolvenpopulatie is vanuit Duitsland binnengewandeld.

Honderdvijftig jaar geleden werden wolven gevreesd vanwege hun hondsdolheid. Daar is bij Europese wolven geen sprake meer van. Ook gedragen de Veluwse wolven zich volgens de krant goed. Ze hebben sinds juli geen enkel landbouwhuisdier aangevallen en lijken alleen wild te eten.

Maar dat maakt de terugkeer van wolven niet per se goed nieuws. Schapenherders vrezen dat de wilde dieren in de toekomst wel degelijk weer schapen zullen doodbijten. In de politiek wordt al gepraat over het opheffen van de beschermde status van de wolf.

2019 wordt een belangrijk jaar voor de wolven. Gaan we ze verwelkomen of jagen we ze toch maar liever weer terug de grens over?
de Volkskrant - 2018, het jaar dat de wolf terugkeerde in Nederland
  • Deel
Druk af