De grote farmaceutische bedrijven van deze wereld staan niet direct te trappelen om nieuwe antibiotica te ontwikkelen, ondanks de uitdaging die de oprukkende antibioticaresistentie betekent voor onze toekomstige en ook huidige gezondheid.

Doe het zelf
Reden voor Josiah Zayner, bio-ingenieur bij de NASA, om een nieuwe weg te kiezen, schrijft Le Figaro. Hij gaat voor 'crowdsourcing' en doet een beroep op het grote publiek om zelf, met behulp van een via internet te bestellen kit, op zoek te gaan naar nieuwe, nog onbekende stoffen met een antibacteriële werking. De bevindingen kunnen gemeld worden op de interactieve site van het project Iliad.

Antibiotica-testkit
Voor zo'n 45 euro bestel je een paar petrischaaltjes, ongevaarlijke bacteriën en alles wat je nodig hebt om zo'n 40 kweken op te zetten en te testen op mogelijke werking als antibiotica.
En zelfs als er geen nieuwe antibiotica-ontdekkingen uit voort komen, ontstaat er - zo hoopt Zayner - in ieder geval een database met een heel precieze catalogus van planten- en dierensoorten en hun verspreiding.
Dit artikel afdrukken