Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mijn vader had jaren 60-70 een boterpotje waarvan de buitenkant (voor het water) van ongeglazuurd bruin aardewerk was en het binnenpotje (voor de boter) van glas.
@lizet: ik denk dat je dit bedoelt: foto botermesje
@Nick. Ik ken ze slechts geglazuurd. Dan kun je de binnenkant van het boter-houdertje schoon houden. De waterdrager van dit koppel zou ongeglazuurd moeten zijn voor een betere werking zoals je al omschreef hierboven. Maar dat heb ik nooit gezien. Het oog van de keukenmeid wilde ook wat kennelijk - en nu van de keukentoerist.Beide onderdelen hetzelfde uiterlijk.
Ik herinnerde mij deze boterhouder naar aanleiding van de twee artikels over koelkasten in BDW. Ik poneerde daar dat we eigenlijk alleen maar koelkasten nodig hebben voor melkproducten tijdens de hondsdagen. Daarop kwam een pottenbakster met het voorstel er zo eentje te maken voor mij.
Hierop kwam mijn voorstel om het ongeglazuurd te houden, maar de vraag is nu of dat werkt? Traditionele poreuze boterpotten werken volgens een ander principe (dubbelwandig aardewerk dat gevuld wordt met water, en er is geen rechtstreeks contact tussen boter en pot).
Ik vrees dat in een poreus botervlootje met direct contact met de boter, het vet de pot gaat verstoppen. Iemand hier ervaring?
Wellicht dat het bij archeologische vondsten wel vaker is aangetroffen, zonder herkend te worden. Ga mijn ogen open houden.