Voor appeltelers betekende dat dat zij er voor konden kiezen hun oogst aan de boom te laten hangen. Ze kregen wel een financiële vergoeding.
De energie van de boom is naar de appels gegaan die zijn blijven hangen in plaats van naar de knoppenZachte winter
Dat blijkt in het Belgische Limburg voor tot nu toe onbekende taferelen te leiden. 'In een aantal boomgaarden hangen nog steeds niet-geplukte appels aan de bomen, mede door de zachte winter die het afstotingsproces niet heeft kunnen versnellen. Tegelijk beginnen de nieuwe vruchten zich ook te ontwikkelen. Op de bomen komen knoppen die weldra uitgroeien tot bloesems', schrijft Vilt.
“Dat heb ik in mijn 34-jarige carrière als onderzoeker hardfruit nog nooit gezien”, zegt Tom Deckers van het PCfruit. Deckers maakt zich zorgen. "Het valt op hoe zwak de knoppen zijn. De energie van de boom is naar de appels gegaan die zijn blijven hangen in plaats van naar de knoppen.” Het is dan ook zeer de vraag hoe de nieuwe vruchten zich zullen gaan ontwikkelen.
Woelmuizen
Volgens Deckers zou het beter zijn geweest de appels wel van de bomen te halen en ze vervolgens - met de hakselaar - te vernietigen. Al het fruit dat nog aan de bomen hangt of op de grond is gevallen, heeft bovendien een grote aantrekkingskracht op ongedierte. "Ze zitten vol woelmuizen en ratten die zich de hele winter hebben kunnen voeden met de pitten van de afgevallen vruchten onder de boom. Voor de telers, ook die van de naastgelegen percelen, is het maar te hopen dat die dieren zich niet op de boomwortels storten. Dan is de schade niet meer te overzien”, aldus Deckers.
Als Deckers gelijk krijgt, kan 2015 een uitstekend jaar worden voor fruittelers. Bij kleine oogsten kunnen ze geld verdienen. Bij heel grote is die kans veel minder groot. Voor het publiek zou een kleine oogst betekenen dat appels en peren duurder worden als er geen importen mogelijk zijn.
Fotocredits: Aske Holst
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toevallig hierover vorige week een Limburgse fruitteler gesproken, die ook nog eens de vorige avond naar een studieclub-bijeenkomst was geweest. Wat hij daar hoorde: het valt reuze mee. Wel wat minder bloemzetting en dus wat minder kilo's, maar niet om je zorgen over te maken. Fruittelers hebben ook appelplukdagen gehouden en/of een rijpingsmiddel gebruikt en/of niet op al hun percelen het fruit laten hangen.
En ja, betere prijzen kunnen minder kilo's compenseren. Dus ik denk hooguit incidentele problemen.