Boeren in de Amerikaanse staten Noord- en Zuid-Dakota doen een beroep op president Obama om railcapaciteit beschikbaar te krijgen. Hun silo's zitten vol mais die naar de biofuel-fabrieken moet - sommige daarvan hebben hun capaciteit al met een derde teruggeschroefd. Bovendien hebben de boeren dringend ladingen kunstmest nodig om met het plantseizoen te kunnen beginnen. Het probleem is dat olietransporten over het spoor prioriteit hebben gekregen. De boeren uiten hun grieven donderdag op een hoorzitting in Washington. Ze spreken van een 'kaping door 'big oil' van de railcapaciteit.

Volgens de betrokken spoorwegmaatschappij, BNSF, is er geen sprake van voortrekkerij, maar van toegenomen volumes van bijna alles in combinatie met de strenge winter.

Als de boeren geen kunstmest geleverd krijgen, zullen ze van mais overstappen op soja, die minder kunstmest nodig hebben.

De ironie van dit alles? Omdat olie voorgaat, blijven de gewassen die ook voor energie bestemd zijn liggen en wordt er bespaard op kunstmest. Eigenlijk is dat een prima zaak als je de wereld een beetje duurzamer wilt maken. Van de weeromstuit willen de boeren weer soja - wél een gewas om op te eten - gaan verbouwen.
Dit artikel afdrukken