Eind deze maand, op 26 januari, vieren de Chinezen nieuwjaar. Dit jaar is het traditionele nieuwjaarseten, varkensvlees, ongekend duur. Dat is het gevolg van de uitbraken van de Afrikaanse varkenspest en de daarop volgende decimering van de Chinese varkensstapel.

Om aan de nieuwjaarsvraag naar varkensvlees te voldoen, heeft de overheid begin deze maand 50.000 ton varkensvlees die in vrieshuizen is opgeslagen vrijgegeven. In kwantiteit zou er genoeg moeten zijn. Of het ook betaalbaar is voor de gemiddelde Chinees, is een andere vraag. Vandaag was de gemiddelde varkensprijs per kilo levend gewicht 36,07 yuan, ofwel €4,67, bijna twee keer zo duur als in Nederland

Naar schatting is de Chinese varkensstapel, de grootste ter wereld, in een jaar gehalveerd sinds de varkenspest uitbrak. Er zouden in augustus 2019 nog zo'n 250 miljoen varkens over zijn geweest. Maar het herstel lijkt verrassend snel te gaan. Over de maand december rapporteert de overheid 14,1% groei van de varkensstapel. Dat zouden zo'n 35 miljoen varkens zijn. "De betrouwbaarheid van Chinese statistieken wordt in het westen regelmatig in twijfel getrokken," aldus BoerenBusiness. "Daar geven deze cijfers ook reden toe. Een dergelijke toename in slechts 1 maand tijd is namelijk wel erg veel."

China heeft zich ten doel gesteld om medio 2021 de varkensproductie weer op het oude niveau te hebben. Ook dat lijkt een uitdaging.
Boerenbusiness - Chinese varkensstapel groeit verrassend hard - Inside Varkens
  • Deel
Druk af