IJsberen blijken in betrekkelijk korte tijd hun genen te hebben aangepast. Uit onderzoek van de genen van 97 ijsberen en 10 bruine beren (hun dichtstverwante neefjes) bleek dat meerdere genen die juist met het functioneren van hart en bloedvaten en de vethuishouding te maken hebben drastisch gemuteerd zijn om een vetrijk menu mogelijk te maken zonder hartrisico. Een belangrijk voorbeeld is het APOB-gen, dat een rol speelt bij het proces om cholesterol uit het bloed en in de lichaamscellen te krijgen. De onderzoekers hebben ook vastgesteld dat de mutaties zich in een periode van minder dan 500.000 jaar hebben voorgedaan, want zo kort geleden is het nog maar dat de ijsbeer zich ontwikkeld heeft.
Het onderzoek is gepubliceerd in Cell.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Merkwaardig uitgangspunt, dat ijsberen wel een hoog LDL zouden moeten hebben: Er is namelijk (iig bij mensen) geen verband tussen vet eten enerzijds en cholesterol cq LDL anderzijds.