Op basis van de zogenaamde Antiquities Act uit 1906 gebruikt President Obama zijn persoonlijke macht om een zeereservaat in de stille Oceaan in te stellen. Het gebied is drie keer zo groot als Californië en ruim dertig maal groter dan Nederland. Commerciële visserij, het dumpen van afval en het boren naar olie zijn er voortaan verboden.

Het zeereservaat omvat 789.000 vierkante kilometer. Daarmee is het fors groter dan het tot nu toe grootste zeereservaat ter wereld. Dat ligt rond de atollen van de Britse archipel Chagos in de Indische Oceaan en telt 545.000 vierkante kilometer. Het besluit wordt positief ontvangen. Op National Geographic laten Elliot Norse, oprichter en hoofdwetenschapper van het Marine Conservation Institute, en oceaanwetenschapper Enric Sala nadrukkelijk hun enthousiasme horen. Norse zegt: "Ik denk dat mensen over honderd jaar Barack Obama zullen loven vanwege zijn visie het water rond de afgelegen eilanden in de Stille Oceaan te beschermen." Sala noemt het besluit een "schitterend voorbeeld van oceaanbescherming" en hoopt dat andere landen het voorbeeld van de VS zullen volgen.

Politiek besluit
Obama wilde eigenlijk een nog aanmerkelijk groter gebied - 1.250.000 vierkante kilometer - beschermen. Het plan dat hij daarvoor in juni indiende werd afgeschoten.
De Antiquities Act maakt het een president mogelijk zonder overleg of goedkeuring een bijzonderheid voor het nageslacht veilig te stellen. De reden dat hij niet ging voor het gehele gebied valt te lezen in The Washington Post. Door het gebied kleiner vast te stellen blijft juist wel visserij mogelijk in delen van het gebied rond de Amerikaanse atollen in de Stille Oceaan. Het kent een zeer soortenrijke flora en fauna en is daardoor erg kwetsbaar voor menselijke activiteit. In het gebied zwemmen onder meer bedreigde soorten haaien, roggen, zeeschildpadden en walvissen.

Obama is politiek weinig succesvol door de complexe internationale situatie (Oekraïne en Syrië) en zijn moeizame verhouding met de republikeinen in het Congres. De president koos voor actie én een kleiner gebied om politiek duidelijk te maken dat het milieu hem ernst is en dat hij wel degelijk een man is die concreet voortgang kan maken, zegt The Washington Post.

Fotocredits: Coral Reef at Palmyra Atoll National Wildlife Refuge, USFWS Pacific
Dit artikel afdrukken