Begin juli trad Rob van Lint aan als topman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij kreeg meteen met de fipronilcrisis te maken. "Het voelde alsof ik in het diepe werd gegooid", zegt Van Lint in een interview in De Volkskrant. "Gelukkig had ik met mijn ruime toezichtservaring een stuk of drie zwemdiploma's".
Ondanks de vaak harde kritiek van buiten bleef Van Lint drijven. Rode lijn in het interview: "het is een illusie dat wij honderd procent voedselveiligheid kunnen garanderen. De NVWA kan niet alles doen. Het begint met de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven. Wij zijn slechts het sluitstuk." Wel erkent hij dat "met de wijsheid van nu" bepaalde adviezen een andere invulling zouden hebben gekregen. Verder kijkt Van Lint vooruit naar het onderzoek dat Winnie Sorgdrager gestart is. Zij gaat kijken of de genomen besluiten en maatregelen "met de kennis van toen ook de beste beslissing waren".
de Volkskrant - Topman over eiercrisis: 'Met de wijsheid van nu hadden we anders geadviseerd' - Economie - Voor nieuws, achtergronden en columns
Ondanks de vaak harde kritiek van buiten bleef Van Lint drijven. Rode lijn in het interview: "het is een illusie dat wij honderd procent voedselveiligheid kunnen garanderen. De NVWA kan niet alles doen. Het begint met de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven. Wij zijn slechts het sluitstuk." Wel erkent hij dat "met de wijsheid van nu" bepaalde adviezen een andere invulling zouden hebben gekregen. Verder kijkt Van Lint vooruit naar het onderzoek dat Winnie Sorgdrager gestart is. Zij gaat kijken of de genomen besluiten en maatregelen "met de kennis van toen ook de beste beslissing waren".
Volgens mij is de kern van het probleem het feit dat onze gezondheid onderhevig is aan de economische belangen.
Dit blijkt ook uit onderstaand nieuws uit de varkenssector. Had dit nieuws overigens wel op Foodlog verwacht. De beerput gaat nu open maar wat is er veranderd?
In juni 2002 was aan het licht gekomen dat vruchtbaarheidsproblemen op zeugenbedrijven moesten worden gelinkt aan een vervuiling met MPA in het voer. Een farmaceutisch bedrijf had afvalwater aan het Belgische afvalverwerkingsbedrijf Bioland geleverd. Dat bedrijf had het, in plaats van het veilig te verwerken, doorverkocht als zoetstof aan veevoederfabrikanten. Naast MPA bevatte het afvalwater ook het hormoon 17-beta-oestradiol. Dat krijgt veel minder aandacht. In de brieven aan de Tweede Kamer vermeldt de minister alleen de aanwezigheid van MPA. Nederland kreeg op 10 juli 2002 een ‘zeer urgent’ bericht binnen van de Europese Commissie. Het hormoon bleek ook in Belgische limonades aangetroffen. Over het feit dat er in limonade MPA was gevonden werd de Tweede Kamer nooit geïnformeerd en het kwam niet in de openbaarheid.
Als je met Ryanair voor een bespottelijk laag bedrag een vliegreis boekt, mag je ervan uitgaan dat je veilig terecht komt in het land van bestemming. Mocht dat niet het geval zijn dan zijn er voor de consument tal van mogelijkheden om je gelijk te halen. Daarentegen als je als veehouder je stal laat behandelen door een bedrijf met een keurmerk tegen een kwaal die je liever kwijt dan rijk bent, dan schijnt het logisch te zijn dat je eerst het keurmerk checkt, dan het middel (dat pas na de fipronil-affaire is toegevoegd als niet toegestaan) terwijl NVWA het instituut was dat wist dat het al langere tijd niet klopte maar niets deed.
Boerderij over het interview met Rob van Lint:
NVWA-topman Rob van Lint laat zich in een interview met de Volkskrant zeer kritisch uit over de pluimveehouders die fipronil hebben gebruikt. Hij zegt zich te hebben verbaasd over het gemak waarmee bedrijven ChickFriend inschakelden.
“Bloedluis is een irritante dierziekte die al jaren heel moeilijk is te bestrijden. En dan gelooft de sector in een wondermiddeltje”, zegt Van Lint in het interview. Hij wijst erop dat bekend was dat ChickFriend gebruikmaakte van het middel Dega-16. “Op de site van het CTGB kun je gewoon zien dat dat middel is verboden bij boerderijdieren. Hoe moeilijk kan het zijn? Dat is wat ik bedoel met het nemen van eigen verantwoordelijkheid.” [..] “Pluimveehouders moeten zich er ten volle van bewust zijn dat ze de voedselveiligheid niet in gevaar mogen brengen. Dat is in de fipronil-affaire niet goed gegaan.”