Reeds twee uur voor de Rijksoverheid wist Reuters vanmorgen te melden dat er een nieuw geval van vogelgriep van het type H5 is vastgesteld op een leghennenbedrijf zonder vrije uitloop in Zoeterwoude, niet ver van Hekendorp waar de eerste uitbraak van H5N8 op een gesloten bedrijf werd vastgesteld.

N8 nog onbekend
De NOS noemt Zoeterwoude de vijfde uitbraak in de serie vogelgriepuitbraken van de afgelopen weken. Of het ook gaat om het voor pluimvee dodelijk H5N8 virus is echter nog onbekend.

De 28.000 dieren van het bedrijf worden geruimd onder toezicht van de NVWA. Binnen een perimeter van 10 kilometer van het bedrijf liggen nog 4 bedrijven die door de uitbraak afgezonderd moeten worden. Ze zullen op vogelgriep worden getest.

Financiële problemen
Afgelopen week uitten voormannen van de pluimveesector grote kritiek op staatssecretaris Dijksma. Zij zou de maatregelen tegen verspreiding moeten versoepelen omdat er geen uitbraken meer waren vastgesteld. Dat deden ze omdat de sector in door de griep in grote financiële problemen is gekomen.
De nieuwe uitbraak maakt de financiële situatie voor kippenhouders, broederijen en slachterijen en verwerkers in Nederland er dus niet gemakkelijker op.

Watervogels?
Zoeterwoude is net als de andere uitbraakgebieden gelegen in waterrijk gebied. Volgens het Centraal Veterinair Instituut is het waarschijnlijk dat watervogels het virus verspreiden. Onzeker is echter of de besmettingen ook daadwerkelijk van watervogels afkomstig zijn.

Fotocredits: Zoeterwoude, FaceMePLS
Dit artikel afdrukken