Het recent aangekondigde onderzoek van de TU Delft onder 1.000 personen naar de offerbereidheid van Nederlanders bij mogelijke exits uit de corona-lockdown heeft zijn eerste resultaten al gereed. Ze zullen donderdag aanstaande worden gepubliceerd in Economisch Statistische Berichten.

De onderzoekers vroegen de respondenten naar de waarde die zij hechten aan alternatieve schadeposten. Voorbeelden van de bevindingen zijn de afwegingen tussen lichamelijke en psychische schade of die tussen het aantal kinderen met een leerachterstand als gevolg van gesloten onderwijs en het aantal doden dat daardoor kan worden bespaard.

Nederlanders zouden het vermijden van lichamelijk letsel circa 50% belangrijker vinden dan het vermijden van blijvend psychisch letsel. Het vermijden van psychisch letsel vinden ze weer zo’n 20% belangrijker dan het vermijden van leerachterstand. De gemiddelde Nederlander vindt maximaal achttien extra kinderen met een onderwijsachterstand een redelijk offer per vermeden sterfgeval. Een vermeden sterfgeval is ook maximaal vijftien mensen met blijvende psychische problemen waard. Eén van Covid-19 gered mensenleven mag volgens de TU Delft €2,3 miljoen kosten. Dat is iets minder dan bij de meer gebruikelijke risico's, zoals de aanleg van rotonde of het verhogen van dijken om het risico op doden te vermijden. In zulke gevallen vinden Nederlanders dat ieder uitgespaard leven €2,8 miljoen mag kosten.
Het Financieele Dagblad - Nederlanders bereid ?2,3 mln te betalen om één coronasterfgeval te vermijden
  • Deel
Druk af