Bij het bekendmaken van de lijst van producten die Rusland vanaf vandaag voor een jaar bant vanuit de EU, Noorwegen, Canada, de VS en Australië vanmorgen, zei premier Dimitri Medvedev van Rusland: "We hoopten tot het laatste moment dat onze buitenlandse handelspartners zouden inzien dat de weg van sancties een doodlopende weg is waar niemand beter van wordt."

Rusland had geen andere keuze, zegt Medvedev daarmee. Persbureau ITAR-TASS schat volgens Europese bronnen dat de EU ter waarde van $ 7,4 miljard omzet gaat derven op basis van de Russische importen van 2013 (toen al bans ten aanzien van aardappelen en varkensvlees golden).

Marktbederf
Zoals we vanmorgen reeds meldden, zal m.n. de overproductie op de Europese markt voor marktbederf zorgen in de toch al kwakkelende landbouw. Nederlandse boeren roepen inmiddels de hulp van de overheid in. In de tuinbouw zijn vruchtgroenten zoals paprika's en tomaten op dit moment vrijwel niets meer waard. Omdat vele bedrijven op de rand van een technisch faillissement balanceren, kan deze crisis de doorslag geven voor een sterk versnelde herstructurering van de meest moeizame, door de Ruslandcrisis getroffen bedrijfstakken.

Tuinbouw en varkenshouderij
Met name tuinbouw en varkenshouderij zouden last kunnen krijgen. Grootslachter VION heeft onvoldoende financiële reserves om varkens te blijven inkopen en opslaan nu zijn exporten naar Rusland zeker voor een jaar niet zullen worden hervat. In de tuinbouw draaien vele bedrijven die technisch reeds failliet zijn nog door met steun van de bank om de kredietportefeuille niet te schaden. Slechte prijzen kunnen de banken doen besluiten hun verliezen nu te nemen.

Belgische fruitsector verwacht finale klap
In de fruitsector zijn de oogstvooruitzichten uitstekend. Dat gevoegd bij het exportvolume dat Polen de interne markt zal opsturen omdat het zijn export naar Rusland verliest, doet volgens ITAR-TASS op basis van Belgische bronnen de Belgische fruitsector vrezen voor grootschalige faillissementen. De EU zou niet van zin zijn de Belgische telers te steunen.

Procedure bij WTO
De EU spant bij de Wereldhandelsorganisatie een procedure aan tegen het decreet van Poetin en de ban zoals die vanmorgen bekend werd gemaakt. Of Rusland zich gehouden zal voelen aan een eventueel negatief besluit in zijn richting te voldoen, is onbekend. Evenmin is bekend hoe de EU en de rest van de Westerse wereld zal reageren op de door Rusland doorgevoerde sancties. Medvedev's woorden en daden van vandaag laten zien dat de Russische beer daad bij zijn eigen handelen en goeddunken voegt.

Het is nog te vroeg om over een Westerse reactie te speculeren, zegt een Westerse bron tegen ITAR-TASS. 'Eerst moet nu goed bekeken worden wat de officiële lijst van gebande producten precies inhoudt, daarna volgen pas beslissingen op Europees en nationaal niveau", zei de bron.
Dit artikel afdrukken