We komen omega-3 tekort. Dat vertelt ook Foodlog al jarenlang. Maar het helpt niet zegt Martijn Katan, die recent een artikel publiceerde in PLOS One waarin de extra omega-3 die inmiddels velen slikken in verband wordt gebracht met het ontstaan van prostaatkanker.

Voor Katan is het geen reden om omega-3 af te zweren, maar wel om te waarschuwen tegen de inname van extra omega-3. Dat zegt Arno van 't Hoog op Wetenschap 24. Hij citeert Katan die zegt: ‘Er zijn mensen die dagelijks een lepel lijnzaadolie nemen. Zo krijgen ze twee gram extra alfa-linoleenzuur binnen. Het is eigenlijk nergens goed voor, maar er zijn wel hints dat het risico’s oplevert. Dan denk ik: laat dat maar achterwege. Ik heb er geen koosjer gevoel bij. Volgens Katan staat niet alleen het positieve effect niet vast maar is het ook de vraag of het slikken van omega-3 supplementen de eventuele risico’s wel waard is.

Eén aspect laten zowel Katan als Van 't Hoog in hun beschouwing buiten zicht. De stelling van de pro-omega-3 aanhangers is niet dat we een tekort aan omega-3 hebben, maar dat we een overdaad aan omega-6 hebben die ervoor zorgt dat we geen omega-3 meer opnemen.
Dit artikel afdrukken