De Nederlandse agrarische sector verwacht dat de coronacrisis het komende half jaar al €5 miljard schade teweeg zal brengen. "Wegvallende afzet in delen van de tuinbouw, een dreigend tekort aan handen voor de teelt en de oogst, en het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en sociale onthouding," noemt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. "Daar zal het niet bij blijven, vrezen we. We verwachten nu al sectorbreed een forse omzetval voor de komende maanden."

De glastuinbouw rekent nu al op €2 miljard schade, maar ook kwekers van bomen en planten, de bloembollenhandel en frietaardappelen krijgen harde klappen. 'Multifunctionele boerenbedrijven', die een nevenactiviteit hebben, zien deze stilvallen door de coronamaatregelen. Calon: "zorgboerderijen hebben alleen cliënten waarvoor geen andere opties zijn, boerderijeducatie ligt stil, eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten en vergaderlocaties zien hun agenda voor de komende maanden leeglopen."

Om een goede inschatting te kunnen maken voor de gevolgen voor de veehouderij, is cruciaal wat er gebeurt aan de grenzen. Een groot deel van het in Nederland geproduceerde vlees en zuivel gaat immers de grens over.

De koepelorganisatie van de Europese zuivelindustrie, EDA, heeft bij de Europese Commissie gevraagd er voor te zorgen dat "melk en andere zuivelproducten onbelemmerd ingezameld en gedistribueerd kunnen worden in de hele EU". Ook moet zuivel - als essentieel product - voorrang krijgen bij container- en vrachttransporten en moet EU-gesubsidieerde opslag worden opengesteld voor boter, mageremelkpoeder en diverse soorten kaas, schrijft Boerderij.
LTO - Komende maanden al miljardenschade boeren en tuinders - LTO
  • Deel
Druk af