Albert Heijn beboet leveranciers als zij door corona minder leveren dan besteld. De supermarktketen sluit in sinds het begin van 2021 van kracht geworden leverinsgvoorwaarden 'epidemieën en pandemieën' expliciet uit als overmacht waarmee een leverancier zich aan zijn leveringsverplichting kan onttrekken. Albert Heijn behoudt zich het recht voor om tot 80% van de orderwaarde in rekening te brengen.

Dat meldt het FD. De krant zegt over een kopie van de voorwaarden te beschikken. Volgens een 'gedupeerde leverancier', die anoniem wil blijven uit vrees voor repercussies, is het een 'coronaboete'. AH weerspreekt dat desgevraagd niet. De supermarktketen spreekt van een 'boete' die het leveranciers oplegt als door een pandemie de aanvoer stokt.

Volgens advocaten die de krant sprak zijn de inkoopvoorwaarden van AH nogal scherp en 'niet erg redelijk', maar hanteren ook concurrenten strengere voorwaarden. De krant schrijft voorts Of en hoeveel strenger de eisen zijn vergeleken met die van andere supermarkten, valt niet te achterhalen omdat dit soort contracten geheim is. 'Contractvoorwaarden vinden we iets tussen ons en onze leveranciers. Die informatie delen we niet', zegt AH. Zo valt ook niet te achterhalen hoeveel strenger het winkelconcern is dan vóór corona.
Het Financieele Dagblad - Albert Heijn dreigt leveranciers met coronaboete
Reageer
  • Deel
Druk af