Het grote theeplukbedrijf McLeod Russel levert thee aan onder meer Unilever's Lipton en bekende theemerken als Twinings en Tetley's. Vandaag werd bekend dat het bedrijf zijn fairtrade label heeft verloren.

Op zijn website brengt het bedrijf het Fairtrade logo nog wel prominent in beeld. Dat zou mogen omdat het 2 plantages in Oeganda heeft die nog wel gecertificeerd zijn. De redenen waarom het logo door de Fairtrade organisatie zijn ingenomen, zijn vertrouwelijk.

'Na controles'
Het nieuws van het vervallen logo komt nadat Britse journalisten misstanden op de Indiase plantages aan de orde stelden. Beelden tonen plukkers die in krakkemikkige onderkomens zonder sanitair wonen. Arbeiders spuiten zonder enige bescherming met pesticiden.

Een woordvoerder van Fairtrade Deutschland meldt op Knack dat McLeod zijn certificering verliest als gevolg van controles op plantages ter plaatse, waarbij wordt gekeken naar het gebruik van pesticiden, de arbeidsomstandigheden en de lonen.

Wat dit betekent voor de Fairtrade status van de thee-assortimenten Lipton en Twinings is nog onbekend. Unilever gaf na de onthullingen van de BBC al aan dat het die serieus neemt, maar al hard bezig was met McLeods aan verbetering te werken.

McLeod zegt er alles aan te zullen doen om weer Fairtrade gecertificeerd te kunnen worden. Op de site van de theeplukker zijn naast het fairtrade logo, ook de logo's van de Rain Forrest Alliance en het Ethical Thea Partnership nog duidelijk in beeld.

Fotocredits: BBC reporter Justin Rowlatt dreigt te worden verwijderd van plantage, still, BBC
Dit artikel afdrukken