De Hollandse Albert Heijn trekt zuidwaarts naar België omdat hij groter wil worden én denkt te kunnen concurreren met de Belgische supers Delhaize en Colruyt. Foodlog.nl heeft weliswaar een puntennel, maar was al nooit éénkennig Nederlands of Vlaams.

Hier gaat over eten en wat we graag zouden willen kunnen kopen. Verkopers besluiten dat voor ons. Wij hebben graag in- en doen graag aan voorspraak. 'We feed the world', zeggen de grote voedselwarenmakers. Jazeker, maar daar willen wij over mee beslissen, zeggen wij. We willen er nl. wat van snappen, voor we het in ons lijf stoppen. En we willen weten of het lekkerder en meer naar onze zin kan.

Wat is er logischer om van het Grote Vlaamse Foodlogevent in Leuven van 11 juni aanstaande een proeverij te maken met producten die wij - verenigde Vlamingen en Nederlanders - op het schap willen of die we juist bij andere winkels dan supers zouden willen zien? Kortom: wat is er mis met een bijeenkomst als een proeverij rond producten uit beider landen waar supers elkaar niet dood mee gooien, maar die wij wel willen?

Wat gaan we proeven? Kom met voorstellen.
Wat Hollandse suggesties. Droge worst van Brandt en Levie, Zeeuwierjenever van Zeeuws Meisje Petra de Boevere, Bloedworst en Crépinettes de porc van Diny Schouten & Floris Bressers, home made worsten van meneer Wateetons, verse metworst van Knippels, micro-groenten van Rob Baan (nog altijd niet in de super), kaas van zelfkazende Nederlanders, paprikajam van Marieke Tas?

En wat uit Vlaanderen?

Laat het vooral het begin worden van een Vlaams-Nederlandse consumentenbeweging die de Food Revolution concreet maakt in plaats van te lullen over het verbeteren van de wereld. Dat doet ge met uw vork, mes en handen.
Dit artikel afdrukken