In Frankrijk wordt vanuit verschillende hoeken alarm geslagen over de prijsontwikkeling in de agro-foodsector en de druk die dat op met name producenten zet.

Opmerkelijk: zelfs de vierde grootste supermarktketen, Système U, schaart zich onder de criticasters, naast vakbonden, boerencoöperaties en brancheverenigingen in de voedingsindustrie. "De marges van het MKB in de agrofood zijn zo zwak dat zij hun personeel ontslaan. Dat maakt heel ons industriële weefsel en onze banen kapot", zegt Serge Papin, topman van Système U in Le Point.

De noodkreet, in de vorm van een brief aan premier Valls, komt bij de opening van de nieuwe prijsonderhandelingen tussen leveranciers en supermarkten. Supermarkten zijn al jaren in een prijzenoorlog verwikkeld, waarbij met name de prijzen van de grote nationale merkproducten als lokkertjes worden gebruikt om aarzelende consumenten toch maar te laten kopen. Maar die lage prijzen moeten ergens anders goedgemaakt worden, en dat gebeurt dus bij de leveranciers, die kortingseisen voorgelegd krijgen die kunnen oplopen tot wel 10%. Gevolg daarvan: in 2013 sloot per werkdag meer dan één voedselverwerkend bedrijf de deuren en verdwenen bijna 6.500 banen. De gevolgen voor de boeren - en uiteindelijk voor de voedselvoorziening van heel Frankrijk - zijn nog grimmiger.
Dit artikel afdrukken