Afgelopen weekend schrikte een Engelstalige tweet Nederland op. Kunstmest zou miljarden mensen het leven hebben gered (zie ook hieronder).

Het is nieuws dat je met een korreltje zout moet nemen. Als kunstmest te duur wordt (zoals nu, door de stijgende gasprijs) of niet meer gemaakt kan worden (omdat de groene waterstof nodig is voor, bijvoorbeeld, het maken van staal door Hoogovens), gaan die mensen weer verdwijnen. Kunstmest maakte vele levens mogelijk door extra plantjes te laten groeien. Daar konden mensen en dieren goed van eten en zich door vermenigvuldigen. Daarom schoten na 1900 de bevolkingsaantallen zo omhoog. Die aantallen neemt de nepmest uiteindelijk ook weer met zich mee, als hij verboden of te duur wordt. Zo eenvoudig is het.

Maar we hoeven minder mensen te verliezen als we anders gaan eten. Dat vertelde Jos Hugense, de vleeswarenmaker uit Goes die met zijn bedrijf Meatless in vegavlees ging in de Provinciale Zeeuwse Courant: Er is straks geen plek meer op aarde om alle water slurpende granen, soja en maïs te telen om die honderden miljoenen runderen te fokken die de snel groeiende wereldbevolking zal verorberen. Nu vreten die beesten al meer dan de helft van deze gewassen op. En dan is er de fossiele energie-slurpende kunstmestproductie. Zonder kunstmest geen voedsel, is een simpele waarheid, doceert de slagerszoon, bepaald niet het type Partij van de Dieren-stemmer. Heel veel minder vlees eten moet gewoon.

  • Deel
Druk af