Er zijn echte krielaardappelen. Dat zijn kleine, nog jonge aardappeltjes met een dun schilletje. Ze zijn niet zo groot geworden als, nou ja, die uitgegroeide met een dikke schil. Volgens Wikipedia worden "krielaardappelen meestal met de schil gebakken of gekookt. Ook zijn er vers geschrapte krieltjes te koop." En die - zegt ook Wikipedia - worden ook wel gemaakt van die groot geworden aardappelen.

De consument denkt dat hij een klein aardappeltje koopt, maar wordt bedot vindt foodwatch. Vrijwel alle supermarkten en hun toeleverancier blijken er aan mee te doen. Dat geven ze ook grif toe.

foodwatch zegt er het volgende van: “Niemand wordt hier ziek van maar we worden er wel een beetje aardappelmoe van – om in aardappeltermen te blijven - dat zelfs zoiets simpels als een krielaardappeltje niet meer is wat het lijkt.”

Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus geven zonder problemen toe dat hun (mini)krieltjes deels gemaakt worden uit grote aardappelen. Albert Heijn en Aldi gaan meteen overstag. AH overweegt “of we dit bijsnijden op de verpakking van de mini-krieltjes gaan vermelden als klanten hier waarde aan hechten”. Aldi zegt 'open te staan' voor aanpassing.

De VAVI, branchevereniging van de aardappelverwerkende industrie, legt uit hoe het vaktechnisch zit: De naam “kriel” is geen wettelijke benaming maar betreft een zogenaamde “volksnaam aanduiding” voor kleinere aardappelproducten. Na het rooien van aardappelen worden aardappelen gesorteerd op maat, de kleinste aardappelen die volgens de huidige stand van techniek gesorteerd kunnen worden, worden over het algemeen als kriel of krieltjes ingezet. Voor de ‘minikrieltjes’ worden over het algemeen grotere aardappelen gebruikt welke vervolgens in blokjes worden gesneden en daarna worden afgerond.”

Dat is het dus. Echte krieltjes zijn vaak te groot voor minikrieltjes, en misschien zijn er ook wel te weinig. Wie echte krieltjes wil, koopt ze natuurlijk met schil. Bedotten is in dat geval uitgesloten.
Foodwatch - Krieltjes ?ontmaskerd? als grote aardappelen
Reageer
  • Deel
Druk af