Op basis van onderzoek naar de samenstelling naar A-merk en huismerkproducten, constateert de Consumentenbond dat er grote verschillen zijn in het zoutgehalte van gelijksoortige producten. Directeur Bart Combée vraagt zich af waarom de ene fabrikant met veel minder zout toe kan dan de andere. Het onderzoek is voor de Consumentenbond aanleiding om te zeggen dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, een zelfreguleringsmaatregel voor onder meer zoutreductie, weinig effectief is. De Bond roept de Tweede Kamer op de adviezen van de Wetenschappelijke Adviescommissie over zoutverlaging bindend te maken. Ook de ChristenUnie eist een leidende rol voor de wetenschap bij productverbetering.
Lees ook
-
9
+Meer kalium maakt voedingszout een stuk gezonder 11 sep 2021
- 0 Komend kabinet moet de knoet over productverbetering leggen, vindt Consumentenbond 30 mrt 2021
-
23
+Wie moet voor zoutverlaging zorgen? 20 dec 2016
- 1 Flinke rekenfout Consumentenbond in onderzoek zout in brood 8 dec 2016
- 18 Brood van ambachtelijke bakkers ‘bremzout’ 5 dec 2016
De wetenschap moet zorgen dat het zoutpercentage verlaagt wordt?
Wetenschap, die gaan toch over onderzoek?
Hoe zal dat gaan:
Eerst een onderzoek over de verschillende stoffen die als zout aangemerkt kunnen worden
Dan een onderzoek hoe verschillende rassen, leeftijdsgroepen, leefstijlen en gender leiden tot andere zoutbehoeftes/ toleranties
Dan een onderzoek hoe zout uit verschillende levensmiddelen verschillend wordt opgenomen
En de wetenschap zal nog heel veel andere onderzoeken weten te bedenken en al die onderzoeken zullen eindigen met het bekende zinnetje: " er is meer onderzoek nodig"
Als we wat willen gaan doen en dingen veranderen zijn daar 2 wegen voor: afspraken tussen stake holders of de wet. Maar niet eerst de wetenschap aan het werk zetten; ik vrees dat mijn kleinkinderen daar nog niet veel aan zullen hebben.