De plek waar een vogelhuisje staat heeft invloed op hoe vaak vogels tegen het raam aan vliegen. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen de aanwezigheid van vogelvoederplaatsen bij woonhuizen en de frequentie waarmee vogels tegen de ramen botsen. Om hier inzicht in te krijgen, betrokken onderzoekers van de University of Alberta, Canada, burgers bij hun studie, meldt Science Daily.

Naar schatting gaan er in Canada ieder jaar zo'n 42 miljoen vogels dood doordat ze in botsing komen met een raam. In 90% van de gevallen gaat het om een woonhuis. Voor het onderzoek lieten de onderzoek huiseigenaren van 43 huizen in totaal 55 ramen gedurende twee maanden dagelijks monitoren op tekenen van een vogelbotsing. De ene maand stond er wel een vogelhuisje voor het raam, de andere maand niet. Gedurende de tijd dat er een huisje voor het raam stond, rapporteerden de eigenaren 94 botsingen. Maar ook als er geen vogelhuisje voor het raam stond, bleken er vogels tegen de ramen te vliegen. Dat gebeurde 51 keer. Tegen 26 van de gemonitorde ramen vloog geen enkele vogel, met of zonder vogelhuisje.

"We hebben vastgesteld dat de aanwezigheid van een vogelhuisje het risico op botsingen verhoogt, maar er spelen ook andere factoren", zegt Justine Kummer. Die factoren zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van vegetatie en kenmerken van het huis. Huiseigenaren die graag vogels voeren, kunnen het risico beperken door te experimenteren met de plaatsing van hun vogelhuisje.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af