0
Fotocredits: Kerstverlichting in Maastricht, Kleon3

Flash PerspectiefKerstverlichting laat roodborstjes zingen, doof de lampjes AUB

Vogels hebben er geen last van dat het kalenderjaar verandert, wel van al het vuurwerk dat tijdens oud en nieuw de lucht in wordt geschoten. Binnen 10 kilometer van afstekende plekken ervaren vogels de impact van de lichtflitsen en plotselinge knallen, schrijft Nature Today.

Onderzoekers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) constateerden een toename van het aantal vliegende vogels, van gemiddeld 1000 met pieken tot 100.000 keer meer vogels dan normaal. Deze verstoring leidt tot acute vluchtreacties, waarbij vooral grotere vogels zoals ganzen, eenden en meeuwen tot grote hoogten opvliegen en soms urenlang in de lucht blijven.

Miljoenen vogels in Nederland verliezen hierdoor kostbare energie die ze in de winter hard nodig hebben. Hetzelfde geldt voor kerstverlichting in steden, zegt Timo Roeke van de Vogelbescherming tegen Spraakmakers. Stadsvogels lijken geen fan van de voor ons betoverende lichtjes. Er is geen specifiek onderzoek gedaan naar de impact van kerstverlichting, maar lichtvervuiling in het algemeen verstoort de natuurlijke cyclus van licht en donker voor vogels. De continu brandende verlichting dwingt vogels langer actief te zijn in plaats van te rusten wat hun energievoorraden uitput in een seizoen waarin voedsel al schaars is. Je hoort nu roodborstjes hier en daar 's avonds in de winter zingen. Daar zetten ze hun weerbaarheid mee op het spel.

Experts zien graag dat kerstverlichting na een bepaald tijdstip uit gaat en grotere vuurwerkvrije zones om deze verstoringen te minimaliseren en vogels wat meer te beschermen tegen de nadelige effecten van onze menselijke festiviteiten.

Nature Today - Nature Today | Miljoenen vogels verliezen kostbare energie bij opvliegen door vuurwerk in Nieuwjaarsnacht, 14 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.