Van groene sierplant naar bruine bladskeletten met daaromheen gesponnen draad. De buxusmot teistert vele tuinen in Nederland en België. De exoot uit Azië verspreidt zich sinds 2006 door Europa.
Tuincentra zien de afgelopen jaren een groei in de verkoop van middelen om de rups te bestrijden, denk aan bestrijdingsmiddelen en speciale vallen, schrijft de Gelderlander. Met die bestrijdingsmiddelen moeten we oppassen, waarschuwt dierenhulp Zeeuws-Vlaanderen. Doordat vogels de rupsen voeren aan hun jongen, gaan die dood. Volgens bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University is het moeilijk om één-op-één aan te tonen dat dit inderdaad door gif tegen de buxusmot komt. Wel erkent Van Vliet bij EditieNL dat gif van bestrijdingsmiddelen in de hele voedselketen terecht komt en geen goed effect heeft. "Niet alleen bij vogels, ook bij insecten".

Op Knack toont redacteur en bioloog Dirk Draulans zich boos. Hij vindt het 'perfide' dat de Belgische Boerenbond, de tegenhanger van LTO Nederland, particulieren aanraadt hun mooie haagjes te bespuiten. Draulans: Nogal wat mensen schuwen de grove middelen niet om te proberen de sierlijk gesnoeide buxusstruiken in hun tuin te redden door de rupsen van de mot dood te spuiten. Dat ze met hun chemische oorlog tegen de mot collaterale schade aan de natuur kunnen veroorzaken, komt bij hen niet op. Ze vinden het waarschijnlijk niet eens belangrijk. Als hun buxus het maar redt.

RTLnieuws - Waarschuwing: ook jonge vogels dood door bestrijdingsmiddelen buxusmot
  • Deel
Druk af