Een gecombineerde CO2- én suikertaks op voedingsmiddelen kan zowel gezondheid bevorderen als klimaatverandering tegengaan volgens een studie die werd gepubliceerd in BMC Public Health.

Onderzoekers berekenden welke effecten de gecombineerde belasting op basis van een suikertaks van 20% op softdrinks voor impact zou hebben op gezondheid en milieu. Volgens Adam Briggs van University of Oxford is een dieet met een lage CO2-uitstoot vaak niet alleen beter voor het klimaat maar ook beter voor de gezondheid. Zo zegt hij dat bijvoorbeeld plantaardig voedsel gezonder is dan vlees, terwijl de productie van vlees meer CO2 uitstoot dan plantaardig voedsel. Een CO2-taks zou daarom een positief effect hebben op gezondheid en het milieu. Alleen suiker is een uitzondering op deze regel zegt Briggs. Suiker is slecht voor de gezondheid maar de productie heeft juist een lage CO2-uitstoot. Juist daarom zouden een CO2-taks én een suikertaks elkaar goed aanvullen.

De onderzoekers analyseerden verschillende taksscenario’s. Ze onderzochten wat het effect van een CO2-taks zou zijn op voedingsmiddelen die voor een bovengemiddelde CO2-uitstoot zorgen. Daarnaast keken ze ook naar het effect van een CO2-taks in combinatie met CO2-subsidies op voedingsmiddelen die juist een lagere uitstoot van CO2 hadden dan het gemiddelde. Vervolgens berekenden de onderzoekers ook wat de suikertaks in combinatie met deze CO2-taks en subsidie voor effect zou hebben.

Alle scenario’s lieten zien dat de CO2 en de suikertaks een positief effect zou hebben op gezondheid en klimaat. Het zou vooral hart- en vaatziekten en kanker laten doen afnemen. Reden hiervoor zou een toegenomen vezelinname zijn en een veranderde vetconsumptie. Alle scenario’s leidden ook tot een afname van CO2-uitstoot. Daarnaast voorspelden alle scenario’s dat de verkopen van rundvlees en lam zouden afnemen, terwijl de consumptie van varkensvlees en kip juist zou toenemen. Het subsidiëren van voedingsmiddelen met een lage CO2-uitstoot resulteert volgens de Oxford-onderzoekers in een toename van de consumptie van fruit- en groenten en een afname van de consumptie van kaas, eieren en room.
medicalXpress - A combined carbon and sugar tax could have environmental and health benefits
Reageer
  • Deel
Druk af