In het Verenigd Koninkrijk lijkt een eind te zijn gekomen aan de toename van kinder-obesitas. Hoewel nog steeds een derde van de kinderen te zwaar is in de UK, lijkt de groei eruit. Dat meldt nieuwssite Heart.

Minder toename
Britse onderzoekers registreerden 20 jaar lang de gezondheid van meer dan 370.000 kinderen tussen de 2 en 15 jaar. Tussen 1994 en 2004 was de jaarlijkse stijging van het aantal kinderen met overgewicht of obesitas maar liefst 8%. Tussen 2004 en 2013 steeg het aantal te zware kinderen met slechts 0,4%. Zwaarlijvigheid daalde wel in de jongste leeftijdsgroep: de kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Niettemin blijft 37,8% van de Britse jongens en 36,6% van de meisjes te zwaar.

Verzadigd
Onderzoeker professor Martin Gulliford kan de cijfers nog niet helemaal duiden: ‘’Het is te vroeg om te zeggen dat het stokken van de stijging gevolg is van interventies die kinder-obesitas moesten tegengaan, of dat het simpelweg een ‘verzadiging’ aangeeft: kinderen die te zwaar konden worden, zijn dat inmiddels geworden.’’ Gulliford is toch bang dat de nieuwe generatie jong-volwassenen minder gezond is dan de huidige generatie.

In Nederland is volgens het CBS 16% van de kinderen en jongeren (tussen de 2 en 20 jaar) te zwaar en dit aantal stijgt nog steeds. Volgens hoogleraar Public Health Jaap Seidell zijn die cijfers echter onvoldoende betrouwbaar.

Fotocredits: 'Childhood Obesity', Gaulsstin
Dit artikel afdrukken