De jaarlijkse bijdrage voor JOGG-gemeenten verdwijnt per 1 januari 2021. Dat hebben Stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) besloten, aldus de Rijksoverheid. Ze hopen meer JOGG-gemeenten te werven en meer kinderen en jongeren te helpen gezond te leven.

JOGG-gemeenten helpen te zware kinderen van de extra kilo's af door een gezonde fysieke en sociale leefomgeving te creëren. Pijlers onder de JOGG-aanpak zijn bijvoorbeeld op de fiets naar school mogelijk maken, buiten spelen, uitgerust wakker worden en een gezond voedsel- en drankenaanbod in schoolkantines. Afhankelijk van de specifieke situatie biedt JOGG samen met een lokaal team een op maat gesneden plan van aanpak voor iedere aangesloten gemeente.

Aan JOGG doen inmiddels 170 gemeenten mee. Voor sommige gemeenten was de jaarlijkse bijdrage een obstakel om zich bij de beweging aan te sluiten. Gemeenten met minder dan 50.000 inwoners betaalden €5.000 en die met meer dan 50.000 inwoners betaalden €10.000 per jaar. Door het schrappen van die kosten is de verwachting dat meer gemeenten overstag zullen gaan en JOGG-gemeente willen worden. Het doel om voor het einde van 2020 de helft van de 355 Nederlandse gemeenten aan boord te hebben, was al bijna gehaald en lijkt nu nog realistischer. Door deelname krijgen de gemeentes advies en ondersteuning; ze moeten de geadviseerde maatregelen zelf uitvoeren.
  • Deel
Druk af