Calorierestrictie, een lichte vorm van honger dus, helpt ons langer gezond te blijven. Een beperkte inname van energie zou de hersenen jong houden. Dat schrijft ScienceDaily.

Dieren leven langer
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat knaag- en zoogdieren langer leven op een calorie-arm dieet. Maar of en hoe dit bij mensen werkt, is nog niet precies bekend.

Een hypothese is dat mensen met een dergelijk dieet ouder worden door een lagere kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en herseninfarcten. Amerikaanse onderzoekers van de New York University Langone Medical Center, zagen echter ook duidelijk effect op hersengebieden voor geheugen en leercapaciteit. Ze presenteerden hun bevindingen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience op 17 november.

Genexpressie
Voor de studie gebruikten de onderzoekers oude vrouwelijke muizen, die zijn het gevoeligst voor ouderdomsziektes zoals dementie. De muizen kregen een dieet dat 30% minder calorieën bevatte dan de controlegroep. Eerdere studies onderzochten slechts enkele genen, maar de Amerikaanse wetenschappers onderzochten 10.000 genen die actief zijn in de hippocampus, het hersengebied dat vaak als eerste wordt getroffen. Wat bleek? Het calorie-arme dieet veranderde de expressie van ruim 900 genen.

Eeuwige jeugd?
De genenstudie bewijst niet meteen dat calorie-restrictie leidt tot de eeuwige jeugd maar zegt wel hoe dit invloed heeft op het ouderdomsproces aldus de onderzoekers: "Onze studie laat zien hoe calorie-restrictie genexpressie remt in het ouder wordende fenotype en hoe sommige genen gedrag van muizen, mensen en andere zoogdieren bepalen als ze ouder worden", aldus onderzoeker Stephen D. Ginsberg, PhD. Zo lijkt er weer een stukje van de ouderdomspuzzel te zijn gevonden.

Foodlog besteedde al vaker aandacht aan calorie-restrictie in relatie tot ouderdom. De invalshoek 'genexpressie' voegt weer een nieuw stukje aan deze complexe puzzel toe.

Fotocredits: La Tarte au Citron
Dit artikel afdrukken