Nederland gidsland in de transitie van voedselsystemen?
Op de slotzaterdag van deze 8ste jaargang landbouw- en voedseldialogen met als hoofdthema De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord zoeken we verbindingen tussen vernieuwers en enkele grote mainstream spelers in actieve dialoog met de zaal. We zoeken naar de transitie richting een gezond, duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem - met een evenwicht tussen menselijke behoeften en de draagkracht van de aarde. Vooral de klimaatproblematiek gaat veel eisen van ons landbouw- en voedselsysteem en van de onze voedselconsumptie.
Nederland geldt internationaal als agrarisch gidsland. Het kabinet heeft de ambitie uitgesproken dat Nederland “over 5 tot 10 jaar de onbetwiste koploper is in veilige, gezonde en duurzame voeding en een duurzame land- en tuinbouw.” We zijn ‘s werelds tweede exporteur van landbouwproducten, waaronder bloemen, pootaardappelen, zaden, groenten, vlees en zuivel. Daarnaast zijn we een grote speler in apparatuur zoals melkrobots en vooral ook in kennis. Uit alle werelddelen komen studenten naar Wageningen.

Maar hoe houdbaar is deze exportpositie? De globalisering stagneert, er is meer concurrentie uit het buitenland en er zijn twijfels gerezen of Nederland wel in de goede richting gidst. Hoe zorgen we dat Nederland een echt gidsland wordt in de wereldwijde transitie? Moet de landbouw bijvoorbeeld niet veel meer bijdragen aan bodemherstel en klimaat door CO2 als organische stof in de bodem op te slaan? En in hoeverre kunnen we vlees vervangen door plantaardig voedsel?

Deze reeks is bedoeld voor geïnteresseerde burgers, studenten en professionals en wordt geleid door Felix Rottenberg.
We gaan in gesprek met enkele belangrijke spelers en vernieuwers, waarbij de zaal kan meediscussiëren en stemmen over stellingen.

Sprekers
- Marc Calon, voorzitter Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland over de rol van Nederlandse agrariërs in de transitie
- Berry Marttin, lid raad van bestuur van de Rabobank, een leidende financier van landbouw en voedselproductie wereldwijd, over de gidsrol van Nederland voor de landbouw wereldwijd
- Catharinus Wierda, Solidaridad, economische ontwikkeling en climate smart zuivel in ontwikkelingslanden
- Jaap Korteweg, Vegetarische Slager, over de transitie van dierlijk naar plantaardig voedsel in de praktijk
- Pieter Jelle Beers, HAS Hogeschool Den Bosch, over transitiemodellen
- Annechien ten Have, vernieuwende varkenshouder, akkerbouwer en biogasboer in Groningen
- Lizelore Vos, biodynamisch akkerbouwer in de Noordoost Polder

Kijk voor meer informatie op de website.

Kaartverkoop:
Kaarten voor de slotzaterdag (inclusief koffie, thee en lunch): €20 euro, €12 voor studenten. Het debat op de slotzaterdag begint op 11.00uur tot 16.00 uur, de zaal is vanaf 10.30uur open. Kaarten kun je online bestellen.

De debatten worden gehouden in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam.

Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van Economische Zaken, Rabobank, Triodos Foundation, Nederlandse Zuivelorganisatie NZO, DO-it, Koppert B.V., Eosta

Data
Dinsdagavond 21 februari: Naar een houdbaar wereldvoedselsysteem - de rol van geld
Dinsdagavond 14 maart: Van boerencrisis naar boeren met toekomst - sociale transitie
Woensdagavond 22 maart: Leren van de natuur - transitie in de wetenschap
Dinsdagavond 11 april: Naar een gezonder voedselaanbod - Positive Health
Zaterdag 13 mei: Nederland gidsland in de transitie van voedselsystemen? - Slotzaterdag
Dit artikel afdrukken