Vier amateur-teams uit Nederland en België gaan uitmaken wie de allerbeste authentieke friet kan bakken. Lekker dik of juist heel dun? In welk vet gefrituurd? Op welke temperatuur? Met wat voor frituurpan? Met welke favoriete saus? En: hoe is de presentatie?

De professionele jury, bestaande uit bekende chefs en culinair journalisten uit beide landen, staat onder leiding van chefkok en tv-presentator Alain Caron (bekend van onder meer het tv-programma Masterchef). Andere prominente juryleden zijn: Cesar Zuiderwijk (drummer van de Golden Earring en enthousiast thuiskok), Bernard Lefèvre (eigenaar Frietkot Max en voorzitter Vereniging Belgische frituristen) en culinair journalist Marc DeClerq (auteur Het Grote Frietboek) aanwezig. De teams zijn afkomstig uit de provincies: Zuid Holland, Brabant, Zeeland en Antwerpen.

De friet wordt gemaakt van de Zeeuwse kleiaardappel. Dit is een van de befaamde streekproducten uit Zeeland en kent een grote populariteit in Zuid-West Brabant en Vlaanderen. Deze kleiaardappel is bij uitstek geschikt voor het maken van friet. Volgens historici werd in 1905 in Bergen op Zoom voor het eerst in Nederland friet verkocht (bron: Ubel Zuiderveld, ‘Een eeuw frites in Nederland’.

De tweede Internationale Frittenbakwedstrijd vindt plaats tijdens ProefMei. Wanneer? Zondag 2 juni
Hoe laat? 15.45 - 16.45
Waar? Grote Markt, Bergen op Zoom.
Dit artikel afdrukken