Volgens het jongste Production Gap Report is de geplande productie van fossiele brandstoffen tegen 2030 circa 50 procent te hoog om de opwarming van de aarde te kunnen beperken tot 2 graden Celsius. Het is meer dan twee keer zo hoog als de beperking nodig is om de opwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius. De doelen van 'Parijs' zijn daarmee radicaal onhaalbaar.

Het gebruik van kolen zou tegen 2030 moeten zijn gehalveerd om 2 graden Celsius te bereiken en zou met twee derde moeten dalen om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad. Uit prognoses blijkt echter dat landen in 2030 17% meer steenkool willen gebruiken dan ze beloofd hebben.

Om de opwarming van de aarde tot twee graden Celsius te beperken, zou de olieproductie tegen 2030 licht moeten dalen ten opzichte van nu. Om niet meer 1,5 graad te stijgen, moet de productie met een derde moeten worden verminderd. Om de 1,5 graad C-doelstelling te halen, zou de productie van aardgas tegen 2030 met ongeveer een kwart moeten dalen ten opzichte van nu.

Ondanks meer dan twintig jaar internationaal georganiseerd klimaatbeleid valt te constateren dat de productie van fossiele brandstoffen hoger is dan ooit.

Deutsche Welle - Fossil fuel output to greatly exceed Paris climate pledges | DW | 20.11.2019
Reageer
  • Deel
Druk af