Twee druppels deden de horeca-emmer overlopen: de ongekende drukte in winkels en winkelstraten dit weekend, en de uitlatingen van minister Hugo de Jonge. Die liet in de wandelgangen van de Tweede Kamer vallen dat "de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari." Een opmerking die de horeca-ondernemers in het verkeerde keelgat schoot. "We staan op het punt keihard te verzuipen", zegt Johan de Vos, woordvoerder namens duizenden boze horeca-uitbaters, in het AD.
Volgens De Vos moet de horeca kiezen uit 2 kwaden: "Of je nu failliet gaat, of je vergunning wordt ingetrokken [omdat je de coronaregels overtreedt door open te zijn, nvdr], het gevolg is hetzelfde." De landelijke organisatie van Koninklijke Horeca Nederland overlegt regelmatig met de overheid over de coronamaatregelen en steunpakketten. Maar het kabinet ziet "onvoldoende in hoe nijpend de situatie is bij de horecaondernemers."
Hoe dan ook, benadrukken de initiatiefnemers in alle toonaarden, de heropening zal plaatsvinden volgens "de protocollen die door KHN in een eerder stadium zijn gemaakt en door de overheid zijn goedgekeurd."
CDA heeft overal “begrip” voor. Begrip voor #boeren. Begrip voor #horeca. Begrip voor #zorg. Je koopt alleen zo weinig voor begrip. Daden. Daar gaat het om. https://t.co/SWrkVBgRpv via @Telegraaf
— Caroline van der Plas (@lientje1967) December 2, 2020
waar besmetten we elkaar het meest toch horeca bij geen maatregelen.
In de Tweede Kamer kwam afgelopen week D66 op voor de gefrustreerde horeca. Fractieleider Rob Jetten wil slimmere afspraken en de ruimte om te experimenteren onder strikte voorwaarden voor horecazaken. Zowel het RIVM als het OMT zeggen al tijden dat proeftuinen mogelijk zijn, hier is door de regering nog niets mee gedaan. Ook vindt Jetten dat de voorgenomen versobering van het steunpakket niet door mag gaan.
1. Ze hebben meer verantwoordelijkheid en meer commitment. Daarmee hebben ze zich de problematiek meer eigen gemaakt. Zeker de Jonge heeft meer focus.
2. Ze hebben blauwe teams, rode teams, OMT's en wat dies meer zij. Als die allemaal dommer zijn dan van Haga heb je een half punt.
#4: even kort, ik zie niet in waarom we De Jonge en Rutte meer deskundigheid moeten toebedelen dan Van Haga. En zou die advocaat dan een Volkswagen dealerschap hebben?
Deze ondernemers moeten uit naam van solidariteit op gezondheidsgebied hun zaak dicht houden dan zou er uit financiële solidariteit ook wel een compensatie tegenover mogen staan van al diegenen die gewoon hun salaris blijven beuren of zelfs extra omzet draaien door de corona.
Als je om solidariteit vraagt moet je het ook bieden.