Het is een handzaam boekje geworden, met daarin vier hoofdstukken met ieder 25 1-pagina itempjes: de meest onmisbare wijnkennis, de druif en zijn karakter, wijn spijs tips en klassieke wijn spijs combinaties. Per hoofdstuk is een eenvoudige visuele ondersteuning gekozen, die het boekje afwisselend en aantrekkelijk maakt. Zo worden de wijnkennis en wijn spijs tips geïllustreerd met een 'tagcloud', de druiven met symbolen en metaforen en fotootjes van de ermee geassocieerde smaken en de klassiekers met prachtige foto's van de ingrediënten.

Een voorbeeldje: Pinot noir heeft twee 'bolletjes', voor zowel 'licht rood' als 'medium rood'. Er staan fotootjes bij van paddenstoel, aarde, teer, aardbei en kers. Pinot Noir is 'lekker' bij: Klassiekers zijn aardse gerechten waar paddenstoelen in zijn verwerkt en gerechten met eend. Maar ook ander gevogelte en wild vlees kunnen prachtig met pinot noir versmelten. Verrassend zijn combinaties van de wat fruitiger wijnen met steviger visgerechten (bijv. gegrilde zalm met teriyaki saus). Tip: Bourgondische gerechten.
De metafoor voor Pinot Noir: Marilyn Monroe - zowel manipulatief als verleidelijk, zowel teer als grotesk en lastig, maar onderaan de streep niets anders dan onweerstaanbaar sexy.

Het is knap hoe de schrijvers uit een berg beschikbare (en niet altijd gemakkelijk toegankelijke) informatie en literatuur een boekje hebben weten te destilleren dat de lezer niet zozeer weet te boeien als wel te verrassen. Dat komt door de beknoptheid, en de rijke lardering met weetjes, citaten, lijstjes en 'lekker-bij'-tips. Handig dus.

Fotocredits: Uitgeverij Carrera
Dit artikel afdrukken