Overal in de wereld claimen wetenschappers oplossingen op het spoor te zijn waarmee de gevolgen van een infectie met SARS-CoV-2 geremd, bestreden of vermeden kan worden. Wat echt werkt, kan alleen de praktijk uitwijzen.

Inmiddels weten we vooral dat dikke en door welvaartsziekten aangedane mensen vatbaarder blijken voor de verschijnselen van Covid-19. Toch blijkt het ook jonge mensen en gezonde mensen te kunnen treffen. Niet alleen een mogelijk vaccin of preventieve neusspray, maar vooral ook gezonder eten en leven lijkt een verschil te kunnen maken. Overheden zetten versneld in op een gezondere leefstijl, maar investeren tevens graag in vaccins door zich garant te stellen voor eventuele missers als gevolg van overhaaste ontwikkeltrajecten.

Hoe ziet 'het nieuwe gezond' eruit? En wie krijgt nu en straks voorrang om nieuwe vaccins te mogen gebruiken?

Nog een heel andere vraag: zullen we toestaan dat SARS-CoV-2 onze sociale en economische gezondheid aantast door mensen van elkaar te scheiden en voortdurend een vorm van huisarrest op te leggen? En: blijven we Covid-19 patiënten behandelen in reguliere ziekenhuizen waar ze de gebruikelijke zorg totaal ontregelen of gaan we naar nieuwerwetse 'pesthuizen' waar ze in afzondering van het gewone leven behandeld zullen worden?
Dit artikel afdrukken