Anderhalf jaar geleden nam Denemarken als eerste land ingrijpende preventieve maatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP). Een hek van 70 kilometer lang moest insleep van het gevreesde varkensvirus in het varkensdichte Denemarken voorkomen. Dat was nog vóór het virus aanwezig bleek in West-Europa (België) en in China en uitgroeide tot 'de grootste uitbraak van een dierziekte ooit'.

Maar hoe voorlijk de Denen ook waren, hun hek lijkt ook niet dé oplossing te zijn. In een documentaire op de Duits-Franse zender Arte zeggen zowel voor- als tegenstanders van het hek dat het waarschijnlijk niet gaat helpen. Het hek bestrijkt niet de volledige lengte van de grens met Duitsland, zwijnen kunnen via de vele kleine wegen of zelfs waterlopen (het zijn prima zwemmers) de oversteek maken. Ook kunnen boeren met land aan beide kanten van de grens per ongeluk zelf voor insleep zorgen.

Waar het hek, van anderhalve meter hoog en een halve meter in de grond ingegraven, wél zal werken, heeft het bovendien een onbedoeld bij-effect. Ook ander wild wordt belemmerd in het trekgedrag, aldus Boerderij. "Zowel Duitse als Deense wildbeheerders zijn hierop tegen."

Boerderij - Vraagtekens bij Deens zwijnenhek tegen AVP
  • Deel
Druk af