Maar sinds de dierziekte zich in augustus 2018 in China openbaarde, is de ongerustheid in een stroomversnelling gekomen. Eind vorige maand lanceerde de OIE, de wereldorganisatie voor dierziekten, een wereldwijd initiatief om de ziekte onder controle te krijgen. Inmiddels is in 25 landen in Europa, Afrika en Azië ASF geconstateerd.
Impact op wereldhandel
In april van dit jaar voorspelde de Rabobank dat de uitbraak van ASF in China gevolgen zou hebben voor de wereldhandel. In China, de grootste varkensvleesproducent en -consument ter wereld, zou het productieverlies kunnen oplopen naar 35%. In Vietnam, waar 75% van al het geconsumeerde vlees varkensvlees is, zijn de economische gevolgen nog groter. Daarnaast hebben de ASF-uitbraken in Zuidoost-Azië ook een grote sociale impact. De sector is kleinschalig en versnipperd, waardoor de overheid ruimingen én compensatie moeilijk doortastend kan organiseren. Maatregelen worden ontweken en restricties leiden tot smokkel en illegale handel, zegt varkenspestexpert Willie Loeffen (WUR) in De Volkskrant.
Volgens de OIE is de verspreiding van ASF naar nieuwe regio's een directe bedreiging voor varkenspopulaties wereldwijd. De organisatie zet het GF-TAD (Global Framework for the Progressive Control of Transboundary Animal Diseases) in om samenwerking op nationaal, regionaal en internationaal niveau te coördineren. Het doel is de ziekte onder controle te krijgen en landen te helpen met preventieve en andere maatregelen de ziekte voor te blijven, zodat de negatieve gevolgen voor diergezondheid, dierenwelzijn en de internationale handel tot het minimum beperkt kunnen blijven.
Rapporteren en bewustwordingscampagne
Als allereerste maatregel roept de OIE landen op om alle uitbraken van de ziekte te melden via het World Animal Health Information System (WAHIS). Het vermoeden is dat er tot op heden sprake is van onderrapportage. Ook wijst de OIE er op dat het zowel voor landen waar sprake is van een uitbraak, als voor landen die vooralsnog ASF-vrij zijn, van belang is de in het initiatief aangeraden maatregelen te implementeren. Die maatregelen gaan van monitoringsprogramma's en biosecurity-maatregelen in de hele keten tot wilde zwijnenbeheer. Naast de varkenshouderij moeten ook douane-autoriteiten, universiteiten, bosbeheerders, jagers, toeristenorganisaties en transporteurs op de hoogte zijn van hun rol en verantwoordelijkheden. Daarom heeft de OIE de bewustwordingscampagne 'ASF Kills Pigs' gelanceerd. ASF is, onderstreept de organisatie, niet gevaarlijk voor de gezondheid van de mens.

Poster OIE: ASF Kills Pigs
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het lijkt er op dat globalisering - i.c.m. klimaatverandering - dynamiek brengt in de verspreiding van soorten. Dat kunnen muskusratten zijn, Amerikaanse rivierkreeften, maar ook virussen, zoals AVP of het Zikavirus. Daarbij zijn concentraties van dieren - en mensen - kwetsbaar.
Naar verwachting zullen dit soort ontwikkelingen zich vaker gaan voordoen. Er worden al lijstjes gemaakt met kanshebbers. Maar de praktijk leert dat het uit een onverwachte hoek kan komen. Zoals de wilde zwijnen smokkelaars in Wallonië.
Wat je kunt doen? Kwetsbaarheden opzoeken en proberen te verbeteren. En monitoren.
Grootste? Kwam hier op foodlog tegen dat eind 19e eeuw 90% van de evenhoevigen in Afrika ten prooi viel aan de runderpest.
Kan natuurlijk toch in absolute getallen deze epedemi groter zijn....
Me zo'n dierziekte- en voedselcrisis, zie je dat ongelimiteerde wereldhandel van voedsel in WTO-verband met te veel vrijheden niet gaat. De risico's op verspreiding van ziekten door allerlei vrije bewegingen, zelfs van toeristen, is te risicovol.
(Off the record; Sinds enige tijd zou ik de massatoerist, vooral die voor een appel en een ei overal maar wil zijn, gezien de plastic zooi in de diverse zeeën ook eerder als terrorist willen gaan betitelen).