De verplichte gezondheidspas in Frankrijk, de pass sanitaire die sinds 9 augustus verplicht is in de horeca, leidt behalve tot felle protesten met honderdduizenden deelnemers ook tot eigenaardige taferelen. Begin augustus postte iemand een video van 16 seconden in de Facebookgroep 'Nee tegen het vaccin'. We zien een Franse kok bij een affiche waarop onder meer 'Zone Libre' staat. Er komen mensen voorbij die 'liberté, liberté' roepen. Iemand suggereert dat hier enkel niet-gevaccineerden welkom zijn. De video komt op de tijdlijn van zo'n 2,3 miljoen mensen langs.

Het Belgische tijdschrift Knack deed een factcheck (zie 4.3). Gaat het hier echt om een restaurant waar niet-gevaccineerden zonder pass sanitaire welkom zijn?

Het restaurant blijkt in Brest te staan. Op 28 juli verschijnt er een nieuwsbericht op een regionale pagina van actu.fr een bericht waarin de chef van het restaurant, Michel Le Menn, zegt dat hij tegen de pass sanitaire is, maar zich wel aan de wet houdt. Door de berichten op sociale media kreeg het publiek de indruk dat het restaurant gasten zonder gezondheidspas zou toelaten. Na verder speuren achterhaalt Knack dat de chef het affiche in zijn handen gedrukt kreeg van betogers tegen de gezondheidspas, die op 24 juli voorbij kwamen lopen. De chef zelf krijgt zijn tweede vaccinatie pas eind deze maand en vraagt zich af of hij eigenlijk wel mag werken en of hij zijn restaurant - om vernielingen tegen te gaan - niet moet sluiten nu de betogers weten dat hij zich wél aan de wet houdt.

Zone Libre


New Yorkse restaurants slepen burgemeester voor de rechter
In New York keren restauranthouders zich wel expliciet tegen de autoriteiten. De eerste rechtszaken zijn aangespannen tegen Bill de Blasio, de burgemeester van de stad New York, aldus CNBC (1.3). Sinds afgelopen dinsdag moeten New Yorkers die (binnen) in een restaurant willen eten, sporten of voorstellingen willen bijwonen, aantonen dat zij minstens 1 vaccinatie hebben ontvangen. De Independent Restaurant Owners Association Rescue en verschillende restaurants en sportscholen stapten naar het New York Supreme Court.

Ook medewerkers van restaurants en sportscholen moeten zo'n bewijs kunnen laten zien. Restauranthouders vrezen dat zij door de maatregel personeel zullen kwijtraken.
Dit artikel afdrukken