Na afloop van het Catshuisberaad deze zondag meldde een woordvoerder van het kabinet dat er vooralsnog geen versoepelingen in de coronamaatregelen zullen komen. Tot zeker 28 april blijven alle maatregelen van kracht (RTL Nieuws, 4.2). Tot grote teleurstelling van de horeca, die zich na uitgelekte berichten eerder deze week hoopte op te kunnen maken voor het openen van de terrassen op 21 april. Nee dus. "Dat is nog net te vroeg", aldus de woordvoerder.

'Handhaving onhaalbaar'
De burgemeesters van de vier grote steden reageerden zondagavond meteen met een hernieuwd dringend appel om toch tenminste de terrassen te mogen openen. "In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan," aldus burgemeester Femke Halsema van Amsterdam (Het Parool, 4.4).

Pubs
In Groot-Brittannië ziet het er heel anders uit: daar mogen maandag de pubs-met-een-terras weer open, voor het eerst in maanden. Naar verwachting zullen zo'n 4 op de 10 pubs de deuren openen. Deels omdat ze niet genoeg terrasruimte of financiële middelen hebben om open te gaan. Van de 40.000 pubs in Groot-Brittannië zullen er zeker 2.000 de deuren nooit meer openen. Zij zijn inmiddels omgevallen (Het Financieele Dagblad, 1.1). De uitbaters en de stamgasten van de pubs die wel open gaan, verheugen zich bij voorbaat en verwachten een forse toestroom. "Ik verwacht rijen tot om de hoek," wrijft pubeigenaar Brad Levy van The Bay Horse Tavern zich in de handen. "Heerlijk om straks weer pints te schenken en te ouwehoeren met mensen die je al een jaar niet meer hebt gezien. Het wordt een soort reünie."

'Shot for shot'
In New Orleans is inmiddels al 38% van de bevolking tenminste één keer gevaccineerd en heeft 23,5% alle prikken gehad. Hoe dat kan, schrijft The Independent (3.10) toe aan de specifiek New Orleaanse aanpak: de prikplaatsen worden opgeluisterd met live jazz, de 100.000ste genezen covid-19-patiënt werd met live jazz uitgezwaaid en bar Dragon's Den organiseerde een 'shot for shot'-actie: voor iedere vaccinatie een gratis shotje drank. Honderden mensen stonden in de rij.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken