Het nieuws van 1 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

'Goochelen' met aantal vaccinaties
Gisteren bleken ineens ruim 120.000 extra Nederlanders geprikt tegen corona; de teller sprong opeens van 226.298 naar 346.790. De Rijksoverheid telt niet alleen de gemelde prikken meer, maar ook de geschatte (Telegraaf). Tot nu toe prijkte er een waarschuwing op de site waarop de overheid de prikscore bijhoudt: ‘Het kan een tijd duren voordat een prik wordt gemeld. Het daadwerkelijke aantal gezette prikken ligt daarom hoger.’ Met een nieuwe rekenmethode probeert minister Hugo de Jonge dit op te vangen. De vaccinatiecijfers komen van drie plekken: de GGD’en, de ziekenhuizen en de langdurige zorg. De GGD’en rapporteren dagelijks hoeveel mensen ze hebben gevaccineerd. De andere twee lopen volgens VWS achter met hun meldingen.

Het cijfer is voortaan gebaseerd op de hoeveelheid afgeleverde vaccins bij de priklocaties. Daarbij wordt rekening gehouden met 5% verspilling en met de aanname dat er zes prikken uit een flacon van het Pfizervaccin en 10 prikken uit een flesje met Modernavaccin gehaald kunnen worden. Er is mogelijk nog wel 'een foutje' ingeslopen, zegt De Jonge. De vaccinaantallen in de langdurige zorg zijn wellicht dubbel meegeteld. Op het coronadashboard van de Rijksoverheid staat dat er ongeveer 81.000 prikken zijn gezet in ziekenhuizen, maar volgens het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg), dat de cijfers zelf al vanaf het begin dagelijks registreert, zijn dat er maar 60.000. Mogelijk komt er een ’herstel van de fouten’. De Tweede Kamer zucht om het ’gegoochel met cijfers’.

Handel snel en krachtig
Bij het bestrijden van de coronapandemie zijn ingrijpende maatregelen als de avondklok, het sluiten van scholen en een samenscholingsverbod het meest effectief - vooral als ze snel worden ingezet. Lichte maatregelen zoals testen en bron- en contactonderzoek helpen weinig bij het dempen van een besmettingsgolf. Het zijn enkele observaties uit twee studies die onlangs zijn verschenen in de wetenschappelijke tijdschriften Nature Human Behaviour en Science (NRC), De onderzoekers combineerden van tientallen landen de besmettingscijfers met de honderden maatregelen en lieten daarop verschillende statistische analyses losg. De voornaamste bevindingen van beide onderzoekers zijn in zes punten samen te vatten: 1. beperk samenscholingen, 2. horeca en sportscholen sluiten, 3. grijp vroeg in, 4. goede communicatie werkt, 5. bron- en contactonderzoek: beperkt nut, 6. effect mondkapjes onduidelijk.

Coronajaar goed voor bakkers
Ambachtelijke bakkers zagen hun winkelomzet over 2020 gemiddeld met 10,7% stijgen (Distrifood, 2.2). Er kwamen meer mensen in de winkel én de mandjes werden iets voller. In totaal was er een transactiestijging van 4,5%. Over alle dagen van de week steeg de afzet met gemiddeld 4,5%. In het weekend bleef de verkoop wat achter, op zaterdag werd er krap 1% meer transacties gerealiseerd en op zondag slechts 0,3%. Een ander opvallend detail: we kochten minder vlaai.

Click & collect
Non-foodwinkels kunnen mogelijk volgende week weer open voor afhalen van bestellingen (Distrifood, 4.7). Een definitief besluit is er nog niet, de vrees voor de Britse coronavariant maakt elke mogelijke versoepeling nog onzeker. Nu mogen klanten alleen spullen bestellen, maar die moeten dan worden thuisbezorgd. Afhalen is niet toegestaan. Voor een deel van de winkeliers loont het opsturen van bestellingen alleen niet. "Hier hebben we dus ook vanaf het moment dat de lockdown eraan zat te komen op gewacht. Het afhalen van een bestellingen aan de winkeldeur, op afspraak en een afgesproken tijdstip, kan veilig en helpt ondernemers enorm. Laat dit dan ook de eerste stap zijn van een versneld regime om winkels weer open te krijgen", zegt een woordvoerder van brancheorganisatie INretail in een reactie.
Het volledig heropenen van winkels, horecazaken en andere gelegenheden zou er tot begin maart niet inzitten. Dinsdag volgt een persconferentie met de definitieve besluiten.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken